Svar på Jimmie Åkessons halvt antisemitiska debattartikel

I måndags publicerades en debattartikel av SD:s partiledare Jimmie Åkesson i Aftonbladet. Jag skulle vilja kommentera lite av innehållet i den.

Man utgår från att muslimer inte vill någonting hellre än anpassa sig till ett västerländskt levnadssätt och västerländska normer, liksom att islam i grund och botten är samma sak som kristendom, med den enda skillnaden att muslimer har ett annat namn på gud.

Därmed antar man också att man kommer att kunna tämja islam på samma sätt som sekulära krafter sedan århundraden tillbaka tämjt den europeiska kristendomen och förpassat den till den privata sfären.

Islam skiljer sig dock från kristendom på flera avgörande punkter, till exempel gällande distinktionen mellan andlig och världslig makt och synen på vålds­användning. Islam har ingen motsvarighet till Nya testamentet och inget allmänmänskligt kärleksbudskap.

SD slår knut på sig själva genom att beskriva tämjandet av en religion (islam) med sekulära krafter som något positivt samtidingt som man försöker använda kristendomen som redskap för att främja nationalism. Att muslimska fundamentalister blandar samman andlig och världslig makt och hatar människor och använder våld mot dem är naturligtvis förfärligt, men det är ingen hemlighet att majoriteten av de som kallat sig kristna genom århundradena har gjort detsamma. Paradoxalt nog fördömer SD vissa muslimers sammanblandning av stat och religion, deras kärekslöshet och våldshunger samtidigt som de vill återinföra statskyrkan, är totalt kärlekslösa mot invandrare och är det parti som mest av alla vill rusta upp försvaret.

Rotlösheten, som den mångkulturella samhällsordningen underblåst hos många andra och tredje generationens invandrare, har fått många att söka sig till islam som en identitetsskapande och samlande kraft och vi upplever nu en radikaliseringsprocess bland muslimska ungdomar i Europa.

I Sverige finns mig veterligen inga kända studier på området, men i en brittisk undersökning från 2007 uppgav 37 procent av de unga, brittiska muslimerna att de skulle föredra sharialagar framför brittisk lag och lika många ansåg att den som konverterar från islam skall avrättas. I andra studier från bland annat Frankrike och Tyskland kan samma mönster urskiljas.

Detta är, om det är sant, likaså det förfärligt och oacceptabelt! Men hur råder man bot på problemen? SD vill skicka iväg ungdomar som tänker så här till länder i mellanöstern. Men då ökas risken för att de drar dessa tankegångar till sin spets, och de kommer orsaka massivt lidande i dessa länder som redan många gånger befinner sig i misär. Jag anser det som vår plikt, särskilt vi som är kristna, att ta skit för att u-länder ska skonas från den. Något land måste ta hand om potentiella terrorister – och då är det bäst att vi som har mest resurser gör det. För övrigt får vi inte glömma att även om Åkesson påstår att Europa innehåller många terrorister är islamistisk terrorism ett minimalt problem här. 2007 genomfördes drygt 300 terrordåd i Europa – ett enda hade kopplingar till muslimska terrorister, och det misslyckades dessutom. Majoriteten europeiska terrorister är kristna basker och serber.

Det enda sättet vi kan bli av med att unga muslimer vill döda konvertiter är att omvända dem – som kristna måste vi missionera för dem. Och det är mycket svårare – och så onödigt sen – att först skicka iväg dem för att sedan följa efter på missionsexpidition. Mängden invandrare som kommit till Europa på senare år är en guldchans för oss kristna ur missionsperspektiv.

Att grunden till dessa ungdomars idéer är brist på nationalism är helt befängt. I starkt nationalistiska länder som t ex USA är ungdomsbrottsligheten skyhög och kärlekslösa och våldshyllande idéer flödar. Snarare beror dessa ungdomars tankar på att de är så pass segregerade. Inte långt från där jag bor ligger Gottsunda, där ungdomar desperat bränner bilar och kastar sten. De ser polisen som fiende och betraktar sig som utanför systemet, som ett slagg svenskarna placerat långt utanför centrum för att den vita medelklassen ska slippa dem. Och det är så det faktiskt är! Ingen av mina vita, rika kompisar känder någon Gottsundabo. Vi lever i ett svenskt apartheid – inte underligt att ungdomarna tar till extrema idéer för att känna att de är värda något. En svensk nationalism skulle bara öka problemen, inte lindra dem.

För 20 år sedan tror jag att de flesta svenskar skulle ha mycket svårt att tänka sig att islam skulle komma att bli Sveriges näst största religion, att svenska konstnärer som kritiserar eller skojar med islam skulle leva under ständigt dödshot, att ett tiotal muslimska terrororganisationer skulle komma att etablera sig i Sverige, att ledande muslimska företrädare skulle framföra krav på införandet av sharialagar i Sverige, att svenska landsting skulle använda skattebetalarnas pengar till att skära av förhuden på fullt friska småpojkar, att Sverige skulle ha flest våldtäkter i Europa och att muslimska män skulle vara mycket kraftigt överrepresenterade bland förövarna, att svenska badhus skulle införa separata badtider för män och kvinnor, att svenska kommuner skulle överväga införandet av könssegregerad simundervisning i skolorna, att frysdiskarna i våra livsmedelsbutiker skulle erbjuda ritualslaktat kött samtidigt som svenska förskolor slutar att servera fläskkött, att svenska skolor skulle införa nya lov för att fira avslutningen på Ramadan samtidigt som kyrkliga skolavslutningar förbjuds på fler och fler skolor och så vidare.

För det första är många av de påståenden Åkesson här kommer med halvsanningar, Säpo avvisar att det skulle finnas ”ett tiotal muslimska terrororganisationer” här, Sverige har inte flest våldtänkter i Europa och visserligen är utländska män överrepresenterade, men man vet inte vilken religion de har (för övrigt betecknar islam liksom kristendom våldtäkt som en riktigt grov synd) – detta beror snarare på att utländska människor är överrepresenterade bland Sveriges fattiga, att fattigdom leder till kriminalitet är ingen nyhet. Svarta män är överreprsenterade i USA:s fängelser – beror det på att negrer är onda? Nej, men att de i USA är fattiga, 50 år efter Luther Kings död har det inte hänt så mycket.

För det andra är detta ett tecken på att även om Åkesson försöker väva in sin islamofobi i rationella argument så bygger det på att hat och en rädsla för det främmande. Vem sjutton bryr sig om man inte får fläsk i skolan eller om badhus inför separata badtider för män och kvinnor? Jag klagar inte över att vi inte äter hundkött i skolan och inte tillåter att kvinnor badar topless. Åkesson avslöjar här att han till syvende och sist är emot islam oavsett hur lite terrordåd muslimer genomför – han bryr sig lika mycket om fläsk och badhus. Ja, faktum är att hans uttalande om ”att svenska landsting skulle använda skattebetalarnas pengar till att skära av förhuden på fullt friska småpojkar” och ”att frysdiskarna i våra livsmedelsbutiker skulle erbjuda ritualslaktat kött samtidigt som svenska förskolor slutar att servera fläskkött” är på gränsen till antisemitism, bortsett från att sammanhanget gäller muslimer. Adolf Hitler demoniserade också omskärelse och kosher. I och med denna debattartikel visar SD sitt sanna ansikte – om inte antisemitism hade varit så tabu idag skulle den inte handlat om muslimer utan om judar.

9 kommentarer

 1. Ursäkta, men jag och stora delar av Sverige visst sjutton bryr sig om våra svenska traditioner, lika mycket som ärliga invandrare (de allra flesta) gör. Varför ska vi avstå från vår kultur och byta ut den mot andra kulturer, vi kan ju samsas? Men om mina barn inte FÅR äta fläsk eller se ansiktet på sin lärare, så förstår jag politiken, fast inte med SD… Då pratar du om Nazister och det är något helt annat. Dessutom är det nu förbjudet att säga Neger – din lille rasist!!!
  Tänk på att ta reda på fakta innan du spyr ut lögnaktig galla.
  De för in sina seder hit och vi ska ändra våra, vad tror du händer om våra kvinnor kräver att gå topless i deras länder? Nä, just det, vi skulle inte ens komma på tanken, lika lite som vi går in med skor på i ett Thailändsk hem eller barbenta i en egyptisk kyrka. Man respekterar kulturen dit man kommer. Ordet respekt har en annan innebörd här, det betyder inte ”du ska respektera mig, annars slår jag ihjäl dig”
  Blir så trött på ointelligensen bland fåntrattar och en del miljönissar…
  Vet du förresten att inlandsisen smält 40 (fyrtio) gånger de senaste hundratusen åren – var det vårt fel det med??? Idioter…

  Gilla

 2. Nej men lägg av!!!
  INGEN påtvingar någon att äta svenskt eller italienskt eller halalslaktat!
  MEN vi FÅR INTE LÄNGRE äta svenskt, dvs fläsk!
  I skolorna alltså, är detta att ge alla lika rätt. De får ju hålla på med sitt halalkött, vill de inte äta fläsk så låt bli då men vi måste väl själva få avgöra vad vi äter eller firar eller sjunger i det här landet?

  Illa nog att de firar Ramadan och är trötta och griniga på jobbet en hel månad, men vi tvingar ingen att fira jul. Men att vi får jobba dubbelt för att de inte orkar är ok…

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s