Föreläsning: Hur kan vi hjälpa EU-migranter som tigger?

Vilket genomslag vittnesbördet om tungotal på esperanto fick! Över 1000 interaktioner på Facebook. Några vill ha lite mer info om händelsen och jag ska försöka fiska fram det – jag var ju själv inte med när det hände utan förmedlar vad vänner som jag träffade i Kristinehamn berättade för mig.

eu migranterEfter jag varit i Kristinehamn tittade jag förbi Kaggeholms folkhögskola och höll en föreläsning om EU-migranter som tigger pengar på våra gator. Jag talar om romernas historia och hur dagens situation med östeuropeiska romer och andra fattiga som tigger på Sveriges gator har uppstått, jag bemöter myter och vandringssägner och presenterar olika sätt som vi kan hjälpa tiggande EU-migranter på. Här kan ni se hela föreläsningen:

Anledningen till att jag blev inbjuden för att tala om detta är förstås att jag är ordförande i en förening som heter Stefanushjälpen, som hjälper hemlösa EU-migranter. Jag har tidigare hållt ett föredrag som är betydligt kortare (13 minuter) på samma tema som ni kan se här.

7 kommentarer

  1. Hej Samuel!

   Det är förstås mycket tragiskt, som jag skrev för några månader sen går det inte att utesluta att de fattiga utnyttjas till hundra procent, även om det är mycket ovanligt https://helapingsten.wordpress.com/2014/11/28/det-har-med-ligor/ Just citypolisen i Göteborg har gått från att påstå att det mesta skulle vara kriminellt 2010 till att idag säga att kriminalitet är väldigt ovanligt. Men det kan förekomma ibland. Och då är det förstås ett argument FÖR att hjälpa dem som tigger ännu mer, inte MOT att hjälpa de överhuvudtaget.

   All välsignelse!

   Gilla

   1. Jag misstänker tyvärr att de utnyttjas mer än vad de officiella siffrorna säger, och nej det är inget argument att skänka mer pengar till de som eventuellt får betala hyra för tiggarplats och avgifter till slavdrivarna.

    Är övertygad om att tiden kommer visa vem som hade rätt, hoppas jag har fel

    Gilla

    1. Jag tror en grundläggande skillnad mellan oss Samuel är att jag har en personlig relation med väldigt många EU-migranter, och pratar med flera av dem nästan varje dag personligen, i telefon eller på facebook. Så för mig är att hjälpa inte begränsat till att ge pengar till främlingar, vilket det verkar vara för dig. Jag driver ju Stafenushjälpen, är engagerad i ett ekumeniskt nätverk med olika kyrkor och organisationer som hjälper EU-migranter, har kontakt med Hoppets stjärna som arbetar i Rumänien etc. Folk som Christi är nära vänner till mig http://www.dagen.se/livsstil/christi-tigger-f%C3%B6r-att-kunna-f%C3%B6rs%C3%B6rja-familjen-1.94438 Och Mures och Crina http://www.unt.se/uppland/uppsala/barnfamiljer-far-husrum-av-privatperson-3079025.aspx

     Vi ser många utmaningar och svårigheter, men den samlade erfarenheten hos de allra flesta som jobbar med detta runt hela landet – NGOs, myndigheter och polis – är som sagt att det handlar om fattiga och utsatta människor och väldigt sällan om kriminella ligor, även om kriminella tyvärr kan utnyttja de fattiga. Men fenomenet med ”hyror” förekommer inom gruppen – även här i Uppsala – dvs fattiga rumäner som också bor i bilar som har gjort sina revir (ofta för att de kom först) och kräver folk på pengar.

     Det är oacceptabelt givetvis men återigen, det är inget argument att inte hjälpa. Prata med dem, använd Google Translates tal till text-funktion, lär känna dina medmänniskor. Se Jesus i de fattiga – de allra flesta som tigger är ju protestantiska kristna! Finns det inga organisationer som jobbar med EU-migranter där du bor? Varför inte starta en i så fall? Uppsala Stadsmission här i stan ger inte cash men däremot mat, kläder, utbildning och undervisning, tvättmöjligheter och dusch, ingång till arbetsmarknaden, hjälp för dem som vill återvända.

     För det är väl inte så att du inte vill hjälpa och försöker rationalisera det genom att ha en guilty until proven innocent-attityd? Som sagt, i de fall människohandel förekommer är det ett argument FÖR att hjälpa. Hur många EU-migranter har du pratat med och skaffat en relation med? Hur mångas telefonnummer eller facebookkontakt har du? Jag känner personligen över 40 stycken. Det är olika livsöden, vissa samlar in pengar för utbildning, andra för att rädda livet på sina släktingar. En förlorade sin 14-årige bror häromdagen, en annan sin 18-åriga systerdotter, pga att de inte har råd med sjukvård. Min vän Gabriella har förlorat tre barn för att hon inte har råd med sjukvård. Arbetslösheten bland romer är 80% och bidrag är otroligt svårt för dem att få, så de kommer hit för att tigga.

     Om du bara går förbi ALLA som tigger och dömer ut dem som likadana pga en artikel i Aftonbladet, så tycker jag inte att du lyder Jesu befallning om att mätta de hungriga och besöka de hemlösa särskilt bra (Matt 25). Se människan! Skapa relationer med dem. Lär dig basic rumänska – Buna Ciua betyder goddag, Ce mai faci betyder hur mår du, Dumnezeu sa te binecuvanteze betyder Gud välsigne dig.

     Dumnezeu sa te binecuvanteze

     Gilla

     1. Agree to that, det är nog en stor skillnad på oss 🙂

      Frugan min gav en man som tiggde en full påse med pantburkar för omkring 30 spänn. Mannen blev arg och oförskämd, ville inte ha några burkar, var liksom 10 meter till pantmaskinen.

      Har även hört folk som berättat när de gett mat till tiggare och de fått sig en utskällning för det..

      I och med att sådana här saker inträffar väldigt ofta så tror jag att folk liksom inte orkar bry sig så mycket. Kan man tacka nej till 30 spänn och lite käk när man tigger så får de va liksom 🙂

      Nu gäller detta dock den affär där jag handlar , så det behöver ju inte alls gälla resten av Sverige.

      Men det är mina erfarenheter av de rumänska tiggarna, snacka me en kille en gång och skänkte en sedel.. han verka trevlig.. han försvann dock och surgubben tog hans plats.

      Dock så anser jag inte att fattiga är mer värda uppmärksamhet och ta del av evangelium mer än andra människor. Jag snackar med folk när jag får tillfälle, VD som tiggare.. whatever 🙂

      Gilla

  1. Hej Petrac,

   Snart har jag som kristen lyckats traggla mej igenom alla moseböckerna och det är väldans vad Herren vår Gud prioriterar att vi ska vara snälla mot främlingar. Han tjatar om det hela tiden! Bland allt som han skulle kunnat prioritera ur ett mänskligt och världsligt perspektiv väljer han att ta med bemötandet av främlingar och att hela tiden påminna om det.

   Som Grenholm gör på den här bloggen. Vår ”mose i tiden” kan man ju i den frågan säga då.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s