Vart tog främlingsvänligheten vägen?

I detta nya avsnitt av podden Jesusfolket pratar jag och Johannes Widlund om min bokdebut Jesus var också flykting, biblisk främlingskärlek och huruvida fri invandring och avskaffade nationsgränser är möjligt eller önskvärt:

Vart tog främlingsvänligheten vägen? I oktober 2015 konstaterade Global Wealth Report att Sverige har världens sjätte rikaste hushåll. Månaden efteråt hävdar statsminister Löfven att asylinvandringen ska bromsas för att vi saknar kapacitet. Skulle Sverige, ett av världens rikaste land, sakna kapacitet? Som Reinfeldt sa häromdagen, om vi använder ”kollaps” om Sveriges situation, vilka ord återstår då för Syrien?

Det finns en utbredd myt att om många börjar tycka någonting så kan det inte vara rasistiskt. Sverigedemokraterna kan inte vara rasistiska för att en femtedel av befolkningen sympatiserar med dem och för att andra partier anpassar sig efter dem för att locka deras väljare. Trump kan inte vara rasistisk för han är den populäraste republikanske presidentkandidaten. Hitler kunde inte vara rasistisk för 33% röstade på hans parti 1933.

Den obekväma sanningen är dock att rasism och främlingsfientlighet fortfarande är otroligt utbrett i Europa och västvärlden. Den försvann inte när det rasbiologiska institutet i Uppsala lades ned.

Något av det äckligaste med regeringens främlingsfientliga lagförslag är att man inskränker möjligheterna för anhöriginvandring. Som migrationsjuristen Louise Dane förklarar så kommer en syrisk person inte att kunna återförenas med sin make/maka och barn under de nya reglerna.

Ni läste rätt. Sveriges regering vill splittra och söndra familjer. De främlingsfientliga jublar. Jesus gråter. Europa går in i en mörk tid, men likt Bekännelsekyrkans helgon måste vi hålla fast vid främlingskärleken och medmänskligheten om det så skulle kosta oss livet.

 

20 kommentarer

 1. Jadu, när främlingar som till 99% tillhör en viss religion spränger sig själva i syfte att ha död på så många som möjligt, så är det inte konstigt att folk börjar att stänga dörren, skulle du själv släppa in en människa i ditt hus som du inte hade en aning om vem det var?

  Gilla

  1. Hej Samuel! När någon använder begreppet ”99%” så är det i regel alltid påhittad statistik. Faktum är att i det här fallet råder det motsatta: 98% av alla terrordåd i Europa är INTE religiöst motiverade: http://thinkprogress.org/world/2015/01/08/3609796/islamist-terrorism-europe/ Islamisk terrorism står för mindre än 2%.

   Därtill får vi inte glömma att mellan 87 och 98% som dödas av islamistisk terrorism är muslimer i Mellanöstern: http://fas.org/irp/threat/nctc2011.pdf Att deportera eller stänga ute terrorister från Europa är alltså en ickelösning på terroristproblemen, det ökar bara risken att folk dödas av terrorister. Är man en antikristen egoist som inte bryr sig om mörkhyade människor är det en förståerlig position, men som efterföljare till Jesus bör vi satsa på evangelisation, demonutdrivning och massa kärlek för att faktiskt försöka stoppa terrorismen istället för att försöka slänga iväg den på någon annan.

   Gilla

   1. ”en antikristen egoist som inte bryr sig om mörkhyade människor.. ” hahahahaha ja tjena, du känner då inte mig 🙂

    Har inte pratat om Europa bara..brr. lugn nu, och inte om terrorism i sig, terrorism kan va att förstöra byggnader för politiska eller ekonomiska intressen.

    Pratade om självmordsbombning, som är till 99% islamister bakom. Och som är ett problem världen runt, och även blivit ett i Europa pga att vi har bjudit in dem. Du kanske vill fördela terrorismen globalt då eller vad är det du säger?

    Gilla

    1. En intressant notering i din text med, varför sammankopplar du islam med mörkhyade människor? :S Rasist?

     Gilla

 2. Vad det verkligen står i 3 Mos. 19:33:
  KJV Lev. 19:33. And if a stranger (gare = gäst från främmande område) sojourn (goor = tillfälligt stannar) with thee in your land, ye shall not vax (yaw-naw = våldsamhet, förtryck) him.

  Varning från Gud;
  KJV Rev. 22:8-9. For I testify unto every man that hearth the words of the prophecy of this book, If any man shall add unto these things, God shall add unto him the plagues that are written in this book: And if any man shall take away from the words of the book of this prophecy, God shall take away his part out of the book of life, and out of the holy city, and from the things which are written in this book.

  Gilla

  1. Hej Thomas!

   Jag har stött på det argumentet förut så jag diskuterar grundtextens betydelse i boken. Ger och guwr syftar inte enbart på de som stannar tillfälligt utan även på de som inflyttar permanent. Exempelvis var Abraham en ”ger” som ”yagurade” i Kanaan, se http://biblehub.com/hebrew/1616.htm och http://biblehub.com/hebrew/1481.htm (Strong definierar guwr som ”dwell for a (definite or indefinite) time”. Israels barn var ju främlingar i Egypten enligt 19:34, och de var ju födda där, tionde generationens invandrare eller något. Så budet att inte förtrycka utan älska invandrare och behandla dem som infödda gäller inte bara turister utan även flyktingar.

   Gud välsigne dig!

   Gilla

   1. Du blandar ihop äpplen och päron Micael. I Bibeln står det ”främling” och inte ”invandrare”. Om vi på eget bevåg börjar byta ut vad som faktiskt står i Bibeln är den inget värd.
    Om du tror att Abraham var en ”invandrare” har du fullständigt missförstått ett av GT:s viktigaste budskap. Du har ett gott hjärta Micael och jag har bett för dig, att du ska lägga ifrån dig ditt högmod och närmare dig Gud med ödmjukhet. Endast med ett ödmjukt hjärta öppnar Guds Ande den djupa förståelsen av hans Ord.

    P.S. Invandrare på hebreiska är מְהַגֵר och inte גּוּר D.S.

    Gilla

    1. Hej igen!

     Oavsett om man säger främling eller invandrare så är det falskt att påstå att det endast syftar på dem som tillfälligt stannar någonstans. Abraham var som sagt en ”ger” i Kanaan och Israels barn var det i Egypten. Så det syftar även på människor som permanent byter land att bo i.

     Gilla

     1. Abraham ”invandrade” inte till Kannan, han levde där som främling, precis som Israels barn levde som främlingar i Egypten. Om de var ”invandrare” skulle det stått så i Bibeln. Deras gemensamma syfte var inte att etablera sig, utan de bor i ett land som inte är deras. Det allmänna förståelsen av det svenska ordet ”invandrare” är att man permanent tänka bosätta sig i ett annat land.

      Eftersom du uppenbarligen inte förstår Textens faktiska budskap så sätter du likestecken där de inte finns likestecken. 3 Mos. 19:33 avser fristad för en främling som passerar eller befinner sig, under kortare eller längre tid, genom/i landet.

      Gilla

      1. Öh, Abraham etablerade sig i Kanaans land. Israels barn etablerade sig i Egypten, de bodde där i 400 år. Rut etablerade sig i Israel och hennes ättlingar blev kungar, Jesus var till och med hennes ättling. Så naturligtvis ingår de som bosätter sig permanent i ett land i termen ”ger”. Det finns inget bud i Bibeln att utvisa dem, tvärtom ska de behandlas som infödda.

       Gilla

       1. Läs Bibeln med ödmjukhet och inte med förutfattade meningar. Använd inte Ordet för att bevisa dina egna teser utan låt Guds Ande leda dig igenom texterna.

        Abraham ”etablerade” sig aldrig i Kanaan, han levde som en främling och väntade på något mycket större än han själv. I Gen. 15:13 berättar Herren för Abraham att hans efterkommande skall bo som främlingar i ett land som inte är deras i fyrahundra år. De skall där förtryckas och vara slavar.

        Rut har en helt annan historia. Intressant nog så är hon en moabit, dvs Lots efterkommande och hennes historia känner vi ju väl till.

        Vad menar du med utvisa? När kom det resonemanget med i bilden?

        Gilla

        1. Jag tror det är uppenbart för de flesta som läser detta Thomas att du driver en falsk tes. Abraham levde och dog i Kanaan, alltså syftar inte ”ger” enbart på dem som ”tillfälligt stannar” som du hävdade i din första kommentar. Men det är lugnt, ingen kommer straffa dig för att du hade fel.

         För mer info om utvisningar, Ruts migration och mycket annat som rör detta får jag helt enkelt hänvisa till min bok 🙂 Du kan även kolla på denna föreläsning:

         Gud välsigne dig

         Gilla

         1. Slutkommentar:

          Din personliga agenda är ointressant. Det enda som räknas är vad Gud har sagt och att ändra något från hans Ord medför allvarliga konsekvenser (Rev 22:8-9).

          Jag har nu gjort vad Guds Ande la i mitt hjärta, så att du inte ska kunna säga att du inte blev varnad.

          Gilla

    2. För övrigt ser jag nu att מְהַגֵר inte används i Bibeln alls. Det är ett modernt hebreiskt ord, inte ett bibliskt. I Bibeln används ger för alla former av invandrare, oavsett hur länge de stannar.

     Gilla

      1. Alltså… det bibliska ordet är ger, vilket betyder både främling och invandrare. Det står ju inte ”främling” på svenska i den hebreiska grundtexten, inte heller är biblisk hebreiska samma språk som modern hebreiska. Framför allt så stämmer inte det du försökte argumentera för ovan, att ger endast skulle syfta på dem som tillfälligt stannar i ett område. Men det är lugnt, ibland har man fel 🙂

       Gilla

      2. Jag gör ett nytt försök att få dig att öppna dina ögon, Micael. Skrift stödjer skrift.
       I Gen. 21:34 står det: ”And Abraham sojourned (goor) in the Philistines’ land many days.
       Enligt ditt sätt att se skulle de alltså stå: ”Och Abraham invandrade i Filisternas land många dagar.”

       Gilla

       1. Som sagt, samma ord används för både kortvariga och långvariga vistelser. Guwr används även om Abrahams vistelse i Kanaan som sträckte sig ända till hans död (1 Mos 26:3) och det används om människor som bott i Israel hela sina liv (Dom 19:1). Så att 3 Mos 19:33-34 enbart skulle syfta på turister är rappakalja.

        Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s