Bill Johnsons stöd för Trump är ett magplask

Jag har stor respekt för Bill Johnson och Bethel Church, jag har flera gånger försvarat honom mot falska anklagelser om att han skulle vara en falsk profet som får sin kraft av falska andar och jag tycker att han i sin undervisning om mirakler och Andens gåvor ofta har bra poänger som verkligen behöver höras i västvärlden. Samtidigt har jag i flera år varit kritisk till hans framgångsteologiska tendenser och positiva syn på rikedom, liksom hans republikanska politiska åsikter som lyckligtvis inte skiner igenom särskilt ofta. Men nu har han skrivit en pinsamt dålig artikel om varför Bibeln skulle fått honom att rösta på Trump, något jag svarar på i videon nedan:

Johnson går så långt att han hittar på saker som han tillskriver till Bibeln trots att det inte står där, och han använder dubbel måttstock när han jämför Trump och Clinton. Exempelvis påpekar han att ärlighet är en Gudsrikesprincip och att Clinton har ljugit. Men Trump ljuger mycket, mycket mer. Likaså är det först när han i slutet skriver om att den kvinnosyn som Trump har strider mot Guds vilja som han betonar förlåtelse och att ge en andra chans, något han inte alls talat om när han beskyllt Clinton för raderad epost och Benghazikrisen som dödade fyra amerikaner, ungefär en miljondel av alla de som lär dö av Trumps obefintliga klimatpolitik nu när den globala klimatkatastrofen närmar sig.

Hans Sundberg, pastor i Uppsala Mosaik och skribent här på Hela Pingsten, sa till mig häromdagen att det vi nu kommer se är mängder med människor som är övertygade om att Trump har rätt för att han vann. Det är en obegriplig logik, men det är det som tycks hända. Jag häpnas över den mängd människor i mina sociala nätverk som plötsligt bagatelliserar Trumps rasism och kvinnosyn, uttrycker förhoppning om hans presidentskap eller sprider ren och skär Trumppropaganda och hyllar honom.

Som jag skrev på Holy Spirit Activism tidigare i år, om satan själv kandiderade till att bli president skulle han absolut får kristnas stöd så länge han var mot abort och för Israel. Allt skärs ju bort med Trump. Christianity Today pekar på studier som visar hur mängder med evangelikala kristna som förr tyckte att privatlivets moral är relevant för moraliskt beslutsfattande i det offentliga nu skiter i det. Som Trumpsympatisören Ben Carson sa: ”Ibland måste man pausa sina kristna värderingar för att få jobbet gjort.” Om ”jobbet” kräver att man struntar i Jesus, varför ska det då utföras?

Även Bill Johnson måste ”pausa” sina kristna värdeirngar för att kunna stödja Trump, även om han påstår att han grundar sig i Bibeln. När han skriver ”I found [in the Bible] that compassion for aliens (visitors to a nation) is vital, but here again the responsibility to provide safety for its citizens comes first.” så ljuger han. Andra halvan av den meningen finns inte i Bibeln, tvärtom betonas att invandrare ska behandlas likvärdigt med infödda (3 Mos 19:33-34).

Jag trodde att kristet stöd för SD hade nått bottennivån på usel bibeltolkning. Men det nuvarande kristna stödet för Trump är en våldtäkt av Skriften. Vi närmar oss med stormsteg Deutsche Christens absurda bibelanvändning där Jesus utmålas som rasist och där bibelböcker som är obekväma tas bort. Som Joel Halldorf är inne på i Dagen kan vi komma att se ännu en kollaps av västerländsk demokrati och en ny fascistisk era, och det finns inga garantier för att den tar slut lika fort som på 40-talet. Hur otroligt viktigt är det inte att vi söker Gud, grundar vår moral i Guds Ord och modigt och ståndaktigt vågar kämpa för liv och medmänsklighet hur hårt motvinden än blåser.

28 kommentarer

 1. Jag håller absolut inte med om det mesta här förutom kanske att trumps ord om kvinnor tidigare i hans liv skulle få mig att tveka om hans personlighet, däremot i detta fall så har Hilary också en historia av utalanden som får mig att reagera på liknande sätt.
  Men det mest övertygande för mig om varför jag skulle kunna tänka mig Trump är att han omringar sig av varmt kristna människor som jag visserligen anser är bättre passade för jobbet men dem ger mig ett otroligt intryck över deras kompetens. Menas Hilarys innersta krets gör narr av katoliker och evangeliska kristna nu 2016(inte 10 – 20 år sen som det mesta) i hemliga chatter som avslöjats.
  Media har varit extremt dålig på att raportera detta och människor i allmänhet blundar för det, men utifrån hans förmåga att omringa sig med kristna, från tar jag min slutsats att som kristen i sverige idag, att trump kommer att vara bättre för världen och usa utifrån ett kristen perspektiv än vad Hillary skulle varit. Obs! Jag säger inte han är den ultimata kandidaten vilket jag tror att vi aldrig kommer att få men innan vi börjar kallar folk rasister, sexister allt annat möjligt så behöver vi veta vad dem verkligen står för och inte bara vad andra säger om dem.

  Gilla

  1. Trump är verkligen ingen hängiven kristen och omger sig inte med horder av sådana heller. Han är däremot god vän med Putin : http://www.dn.se/nyheter/usa-valet/amerikanska-folket-vill-samma-sak-som-putin/

   Det var också rysk säkerhetstjänst som hackade demokraterna och Clinton under kampanjen.

   Hillary Clinton var metodist och hängiven sådan långt innan hon blev politiker. Dessutom är hennes program betydligt mer kristet än Trumps icke-program som består av one liners i stil med ”deportera illegala invandrare” ”bygg mur mot Mexico” ”grab ‘em by the pussy” , ”fängsla Hillary” ”rösta på mig annars har jag slösat bort tid och pengar” etc.

   Här syns tio av de fyrtio punkterna i Clintons program ex.vis avgiftsfri undervisning för barn till föräldrar med låga inkomster, familjeåterförening för immigranter, större kontroll vid vapenköp, höjda minimilöner, likalön och barnomsorg som vanligt folk har råd med, försvara och förstärka sjukvårdsreformen (som i verkligheten också skulle minska antalet mycket sena aborter i USA eftersom en viktig orsak till mycket sena aborter i USA är att det är så dyrt med neonatalvård/mödravård att man i stället avlivar sina barn om det uppstår komplikationer som i Sverige behandlas relativt lätt och utan att ruinera familjen ifråga). Vad i dessa förslag visar att Hillary är icke-kristen?

   Här mer om demokraternas valprogram: http://www.politifact.com/truth-o-meter/article/2016/jul/22/hillary-clintons-top-10-campaign-promises/

   Gilla

   1. Först och främst att Trump och Putin är goda vänner är en ren lögn och sedan att det var rysk säkerhetsstjänst som hackade ”DNC” är rent spekulation utan något som helst bevis. Vilket tar ungefär 2 minuterna att få reda på om något kritiskt mot vad som sägs.

    Sen så har jag aldrig hävdat att Trump är en hängiven kristen,(han har själv gjort väldigt få uttallande om sin personliga tro) däremot vill jag inte kommentera hans tro för mycket eftersom det är inte upp till mig att avgöra, sen när vi kommer till Hillary och hennes tro så tror jag inte att det är många som skulle kalla henne hängiven metodist idag, möjligtvis för 30 år sen. Det är baserat på att många av hennes politiska värderingar idag går emot vad medotistiska kyrkan i USA anser är inom rammarna av rätt, däremot igen här så tycker jag att vi ska vara väldigt försiktiga när vi pratar om andras människors tro för slut ändan är det Gud som avgör det, inte vi.

    För det andra gällande Trumps kommentarer så tänker jag inte försvara allt han har sagt. Han har också en förmåga att säga saker rakt ut som inte alltid ska tas hundra procent seriöst vilket alla som har följt honom vet.

    Men om vi skulle döma Hillary med måttstock som du dömer Trump, så hittar vi en hel del rasistiska och kränkande citat som är likvärdiga om inte värre, men som inte får samma utrymme på nyheterna.
    (Här en sida med källor till alla Hillarys kränkande kommentarer http://hillaryclintonquotes.tumblr.com/)
    Sen tycker inte jag att depatten ska handla om att Trump sa ”grab ’em by the pussy” , och Hillary kallade möjliga våldtäktsoffer för “trash” en gång i tiden.

    Sedan om Hillarys ”betydligt mer kristet” program så skulle jag bara vilja komtentera att du verkar ha blandad ihop dina socialiska värderingar med dina kristna. Det är inte så att jag säger att det är fel, eller dålig, med avgiftsfri undervisning, förstärkt sjukvårdsreform… etc, som Hillary står för. Däremot så är det inte kristna värderingar och jag vet många kristna och ateister som kan argumentera för och emot detta men det är inget som avgör om man är mer kristen än någon annan.
    Sen som en liten reponse så har Hillary uttalat sig om att öppna upp för mycket senare abort och hon stödjer också krigen som USA står bakom, menas Trump vill inför lagstiftat föräldrar ledighet och han vill minska ner på militären och krig.
    Men att argumentera utifrån politiska ståndpunkter är inget jag tänker hålla på med i högre uträckning(det finns bra och dåliga saker på båda sidorna) än att öppna folks ögon att det inte är vitt och svart som många idag tror tyvärr.

    Sen står jag kvar vid mitt utallande att Trumps ”gäng” har mycket mer hängivit kristna som jag verkligen har respekt för och vad jag har sett så tror att de kommer att handla utifrån sin tro. Vilket är största anledning att jag stödjer honom inte att han vill införa lagstifta föräldrar ledighetoch inte för att han vill bygga en mur.

    Gilla

 2. Kära Micael jag vet mycket väl att du inte är någon awakeningmotståndare men det är jag,tycker allt detta,likaså Bethel är en enda stor katasrof och just därföt tyckte jag nästan det var litet smårorligt att vi var så rörande överens om Trump o Bill Johnson🌝

  Gilla

 3. Att Trump omger sig med varma kristna är definitivt fel.hans första mentor o den som vigde honom till första frun var Norman Vincent Peal,en stor newagare o frsmgångsteolog,så att han har så mycket pengar är ju inte konstigt. Kanske är han antikrist,vem vet!?!?

  Gillad av 1 person

 4. Hej Michael,
  Intressant kommentar om att ”om satan själv skulle kandidatera som president och var för Israel och mot abort”…
  … Gjorde det hela uppenbart. Då skulle vi ju veta att det inte var Satan. Så enkelt är det.
  De viktigaste sakerna för satan är ju att döda barn och motarbeta Israel.
  Jesus själv säger ju att satan inte kan vara i strid med sig själv, och du vet ju själv var och i vilket sammanhang det står Michael.

  Gilla

  1. Så om en presidentkandidat säger att han vill använda tortyr, döda kvinnor och barn i mellanöstern, strunta i klimatförändringarna vilket kommer döda miljontals människor, öka ojämlikheten, använda kärnvapen, samarbeta med diktaturer och förbjuda flyktingar att fly till världens rikaste land, så skulle det fortfarande vara en bra president om han är emot abort? Vad i Bibeln får dig att tro att det är det enda som kristna ska bry sig om? Har du jämfört antalet bibelställen om abort med de om ekonomisk rättvisa?

   Gillad av 1 person

   1. Hur många bibelställen handlar om tortyr? Eller kärnvapen? Är inget Trump-fan. Men vifta bort abortfrågan så som du gör visar endast på okunskap. Argumentet r vattentunt. Har du barn? Vet du att 125.000 BARN avlivas dagligen. Det är omkring 50 miljoner per år, runt om hela världen. Märkligt att du ställer det mot ekonomisk ojämlikhet. Du är riktigt snett ute när du ställer dessa mot varann. Men nu kommer väl mothugget, raljerandet?

    Gilla

    1. Martin, nu är det så att republikansk politik kostar många barn livet både födda och ofödda om man har svindyr sjukvård är valet att inte föda funkisbarn inget val utan ett måste eftersom republikanerna inte vill ha skattefinansierad vård. Riskerar du att dö i havandeskapsförgiftning är det också billigare med sen abort än att föda barnet och vården som krävs för att bli frisk.

     Dessutom: hur många republikanska presidentkandidater eller senatorer, eller kongressledamöter har gjort något åt Roe vs. Wade sedan 1973? Inga. Det prejudikatet gäller fortfarande liksom de tokiga vapenlagarna som också stödjer sig på konstitutionen. I Roe vs. Wade-fallet konstitutionens skrivning om rätten till privatliv.

     Dessutom finns inga bibelställen om abort så du får det svårt att hävda att kärnvapen och tortyr är något som Gud ser på med blida ögon men att han hatar abort ,om det är ditt starkaste argument mot abort att det inte nämns i Bibeln. Tvärtom vimlar GT av spädbarnsmord som Gud verkar beordra, så , nej, det argumentet är extremt tunt, betydligt tunnare än vatten, det är mer på plasmastadiet om vi ska tala aggregationsformsmetaforer.

     Du skall icke dräpa gäller även att vålla kroppsskada enligt judiska skriftlärde alltså talar Tio Guds bud mot kärnvapen och tortyr och utsläpp av växthusgaser. Vapen och klimatkrisen dödar oerhört många fler än 125 000 per dag. Ska vi också räkna in all kroppsskada, enligt judisk tradition, blir talen oöverblickbara. Ska vi också räkna dit utebliven vård pga sjukvård som är för dyr blir siffrorna astronomiska. Republikansk högerpolitik orsakar inte bara många aborter utan också många andra förtida dödsfall och svåra kroppsskador pga sjukvårdspolitiken och vapenlagarna.

     För en kristen borde den politiken var helt omöjlig att stödja.

     Gillad av 1 person

     1. Nu var frågan riktad till Michael. Om du läser ser du att jag varken försvarar kärnvapen, tortyr eller något annat avskyvärt. Michael skrev, om du läst hans tidigare inlägg, ang abort och brist på bibelställen. Jag atällse fråga tillbaka ang bibelstöd mot kärnvapen och tortyr. Jag har inte mycket till övers varken för Trump eller Clinton. Mitt inlägg handlade om abort. Läs gärna igen.

      Gilla

      1. Hej Martin! Mitt argument var inte att abort är irrelevant för att det står så lite om det i Bibeln, men det finns ingen anledning att lyfta det som viktigare än alla andra frågor utifrån Bibeln. Saker som kärnvapenkrig och klimathot är minst lika viktiga eftersom de dödar ännu fler, och saker som ekonomisk rättvisa får inte glömmas bort eftersom Guds heliga Ord pratar om det om och om och om igen.

       Gillad av 1 person

       1. Micael!

        Du skriver: och saker som ekonomisk rättvisa får inte glömmas bort eftersom Guds heliga Ord pratar om det om och om och om igen.

        -Var då?

        Gilla

        1. Det finns drygt 3000 verser i Bibeln som handlar om fattigdom och ekonomisk rättvisa. ”The Poverty and Justice Bible” har markerat alla dessa med orange färg, och när man ser det orangea på nästan varje blad i den Heliga Skrift inser man hur Guds hjärta brinner för de fattiga. Här nedan kommer ett axplock ur Skriften som visar på Guds ekonomiska planer.

         Guds hjärta för de fattiga
         Han räddar från svärdet i deras mun, den fattige från den mäktiges hand. Den nödställde får åter ett hopp, orättfärdigheten måste stänga sin mun. (Job 5:15-16)
         Skall den härska som hatar rättvisa? Eller fördömer du den störste i rättfärdighet, han som säger till en kung: ”Du usling!” och till en furste: ”Du ogudaktige!”, han som inte är partisk för furstar, som inte aktar den rike mer än den fattige, ty alla är de hans händers verk? (Job 34:17-19)
         Du ser det, du ger akt på olycka och jämmer för att ta det i din hand. Åt dig överlämnar den olycklige sin sak, du är den faderlöses hjälpare. (Ps 10:14)
         ”Eftersom de svaga utsätts för våld och de fattiga klagar, vill jag nu gripa in”, säger Herren, ”jag skall ge frälsning åt den som längtar därefter.” (Ps 12:6)
         Jag vet att Herren skall utföra den förtrycktes sak och skaffa den fattige rätt. (Ps 140:13)
         Du är ett skydd för den svage, ett skydd för den fattige i hans nöd, en tillflykt undan storm, en skugga undan hetta. Ty de skoningslösas andedräkt är som en storm mot en vägg. (Jes 25:4)
         De betryckta och fattiga söker förgäves efter vatten, deras tunga förtorkar av törst. Men jag, Herren, skall bönhöra dem, Israels Gud skall inte överge dem. (Jes 41:17)
         Låt rätten flöda fram som vatten och rättfärdigheten som en ständigt rinnande ström! (Amos 5:24)
         NT: Luk 1:52-53; Luk 4:16-21; Luk 6:20-21; Luk 7:22; Jak 2:5

         Guds bud gällande de fattiga
         När ni bärgar skörden i ert land, skall du inte skörda till den yttersta kanten av åkern och inte plocka upp ströaxen efter din skörd. Inte heller i din vingård skall du göra någon efterskörd, och de druvor som fallit av i din vingård skall du inte plocka upp. Du skall lämna detta kvar åt den fattige och åt främlingen. Jag är Herren, er Gud. (3 Mos 19:9-10)
         Om det finns någon fattig hos dig, en av dina bröder, i någon av dina städer i det land som Herren, din Gud, ger dig, skall du inte förhärda ditt hjärta eller tillsluta din hand för din fattige broder, utan villigt öppna din hand för honom och villigt låna honom vad han behöver i sin brist. (5 Mos 15:7-8)
         När du under det tredje året, året för tiondegivande, har lagt undan hela tiondet av din avkastning och gett det åt leviten, främlingen, den faderlöse och änkan och de har ätit av det inom dina portar och blivit mätta… (5 Mos 26:12)
         Några sade: ”Med våra söner och döttrar är vi många. Vi måste få säd, så att vi har något att äta och kan överleva.” Andra sade: ”Våra åkrar, vingårdar och hus måste vi pantsätta för att få säd att stilla vår hunger med.” … Jag överlade med mig själv och förebrådde de förnäma männen och föreståndarna, och sade till dem: ”Det är ocker ni bedriver mot era bröder!” Därefter kallade jag samman en stor folkförsamling mot dem. Jag sade till dem: ”Vi har efter förmåga friköpt våra judiska bröder, som var sålda åt hednafolken. Skall nu ni sälja era egna bröder? Eller skall de sälja sig åt oss?” De teg och kunde inte svara ett ord. Jag sade: ”Det ni gör är inte rätt. Borde ni inte vandra i fruktan för vår Gud, så att våra fiender, hednafolken, inte får orsak att håna oss? Också jag och mina bröder och mina tjänare har lånat dem pengar och säd. Låt oss nu avstå från vår fordran. Lämna redan i dag tillbaka till dem deras åkrar, vingårdar, olivplanteringar och hus, och tag inte ut den ränta på pengarna, säden, vinet och oljan som ni har att fordra av dem.” (Neh 5:2-3, 7-11, läs gärna hela kapitlet)
         Neka inte den behövande din hjälp, när det står i din makt att ge den. Säg inte till din nästa: ”Kom tillbaka senare, i morgon skall jag ge dig”, fastän du kunde hjälpa genast. (Ords 3:27-28)
         Öppna din mun för den stumme och försvara alla värnlösa. Öppna din mun och döm rättfärdigt, skaffa den betryckte och fattige rätt. (Ords 31:8-9)
         Tvätta er och gör er rena. Tag bort era onda gärningar från mina ögon. Sluta att göra det som är ont. Lär er att göra det som är gott, sök det rätta. Tillrättavisa förtryckaren, försvara den faderlöses rätt, stöd änkan i hennes sak. (Jes 1:16-17)
         …dela ditt bröd åt den hungrige, skaffa de fattiga och hemlösa en boning, kläd den nakne var du än ser honom och drag dig inte undan för den som är ditt kött och blod. (Jes 58:7)
         Så säger Herren: Utöva rätt och rättfärdighet och rädda den plundrade ur förtryckarens hand. Kränk inte främlingen, den faderlöse och änkan och använd inte våld mot dem. Utgjut inte oskyldigt blod på denna plats! (Jer 22:3)
         NT: Matt 5:42; Luk 3:11; Luk 12:33; 2 Kor 9:6-9; 1 Tim 6:18; Jak 1:27

         Välsignelser till dem som tjänar de fattiga
         Du skall villigt ge åt honom och ditt hjärta skall inte vara motvilligt när du ger, ty för en sådan gåvas skull skall Herren, din Gud, välsigna dig i alla dina verk och i allt vad du företar dig. (5 Mos 15:10)
         Salig är den som tar sig an den fattige, Herren skall befria honom på olyckans dag. (Ps 41:2)
         Den som unnar andra gott blir välsignad, för han delar sitt bröd med den fattige. (Ords 22:9)
         Om du delar med dig åt den hungrige av det du har och mättar den som lider nöd, då skall ditt ljus gå upp i mörkret och din natt bli lik middagens ljus. (Jes 58:10)
         Nej, ändra ert liv och era gärningar, gör rätt mot varandra, sluta att förtrycka främlingen, den faderlöse och änkan. Utgjut inte oskyldigt blod på denna plats och följ inte efter andra gudar, er själva till olycka. Då vill jag för alltid låta er bo på denna plats, i det land som jag har givit åt era fäder. (Jer 7:5-7)
         NT: Matt 19:21; Luk 14:12-14

         Varför man aldrig ska avvisa de fattiga
         En främling skall du inte förödmjuka eller förtrycka. Ni har ju själva varit främlingar i Egyptens land. Änkor och faderlösa skall ni inte behandla illa. Om ni behandlar dem illa, skall jag sannerligen höra deras rop när de ropar till mig. Min vrede skall upptändas och jag skall döda er med svärd, så att era egna hustrur blir änkor och era barn faderlösa. Om du lånar ut pengar till någon fattig hos dig som tillhör mitt folk, skall du inte handla som en ockrare mot honom. Kräv inte någon ränta av honom. Om du tar manteln i pant av din nästa, skall du ge den tillbaka åt honom innan solen går ner. Manteln är ju det enda täcke han har, och med den skyler han sin kropp. Vad skall han annars ha när han sover? Om han ropar till mig, skall jag höra, ty jag är barmhärtig. (2 Mos 22:21-27)
         Ve dem som stadgar orättfärdiga stadgar och skriver orätta lagar för att förvrida rättvisan för de nödställda och beröva de nertryckta i mitt folk deras rätt, för att göra änkor till sitt byte och plundra de faderlösa. Vad skall ni göra på räkenskapsdagen, när förödelsen kommer fjärran ifrån? Till vem skall ni fly för att få hjälp, och var skall ni göra av era rikedomar? (Jes 10:1-3)
         Deras onda gärningar vet inte av någon gräns, de dömer inte rättvist, de verkar inte för den faderlöses sak och hjälper inte den fattige att få sin rätt. Skulle jag inte straffa dem för sådant? säger Herren. Skulle jag inte hämnas på ett hednafolk som detta? (Jer 5:28-29)
         Ve den som bygger sitt hus med orättfärdighet och sina salar med orätt, som låter sin nästa arbeta för ingenting och inte ger honom hans lön. Ve den som säger: ”Jag vill bygga mig ett stort hus med rymliga salar” och gör åt sig stora fönster, klär huset med cederträ och målar det rött med dyrbar färg! Är detta att vara kung, att tävla med cederträ? Din far åt och drack, men han utövade rätt och rättfärdighet, och då gick det honom väl. Han skaffade rätt åt den bedrövade och den fattige, och då gick allt väl. Är inte detta att känna mig? säger Herren. Men dina ögon och ditt hjärta står endast efter egen vinning och att utgjuta oskyldigt blod, att utöva förtryck och våld. (Jer 22:13-17)
         Se, detta var din syster Sodoms synd: Högmod, överflöd av mat och bekymmerslös säkerhet utmärkte henne och hennes döttrar. Och hon hjälpte inte den nödställde och fattige. (Hes 16:49)
         Hos dig föraktar man sin far och mor, och mot främlingen utövar man våld. Den faderlöse och änkan förtrycker man… Men se, jag slår ihop mina händer i vrede över den orätta vinning du håller på med och över de blodsdåd som sker hos dig. (Hes 22:7,13)
         Ty jag vet att era överträdelser är många och era synder talrika, ni som förtrycker den rättfärdige och tar mutor och i porten hindrar de fattiga att få rätt. (Amos 5:12)
         NT: Luk 6:24; Luk 16:19-25; 1 Joh 3:17; Jak 5:1-6

         Guds identifikation med de fattiga
         Den som förtrycker den arme smädar hans skapare, den som förbarmar sig över de fattiga ärar honom. (Ords 14:31)
         Den som ömmar för den fattige lånar åt Herren och får lön av honom för det goda han har gjort. (Ords 19:17)
         NT: Matt 25:31-46; 2 Kor 8:9

         Gillad av 1 person

 5. Jag håller med dig Michael , jag bifogar en kommentar jag gav till en ledare I tidningen Dagen mars 2016 av Carl-henric Jaktlund ”Utopisk tro på mänsklig godhet Sanders vision är sympatisk men saknar förutsättningar.” Jag skrev ”Visst Bernie Sanders är inte Gudstroende men jag har svårt att förstå vad Carl-Henric vill uppnå med texten. Hur ofta framträder inte presidentkandidaterna i USA och talar om hur personligt kristna och Gudfruktiga de är. Men vad är det för politik man tänker genomföra? .Oftast är de emot alla reformer som tex. skulle kunna lyfta USA:s fattiga ur sitt låglöneproletariat. Knappast en politik i Jesu efterföljd? . Evangelikala ledare i USA är så ” fullständigt högervridna ” jag håller med dig ”Om satan själv kandiderade till att bli president skulle han absolut får kristnas stöd så länge han var mot abort och för Israel.”
  Den enda ljuspunkt jag kan se i det kompakta USA-högerkristna mörkret är den lilla kristna webbtidningen Sojourners https://sojo.net/articles/have-we-forgotten-point-christianity

  Gillad av 1 person

 6. Hear, hear! Ett sant ord i rätt tid! Dessutom är det så att varje republikansk kandidat som orerar om abort ljuger. Presidenter kan inte ändra på amerikansk lagstiftning det kan inte heller kongressen. Sådant bestämmer domstolar alldeles på egen hand. Om det nu vore så att alla dessa republikaner verkligen brytt sig om abortfrågan OCH kunnat ändra lagen , varför har inget hänt sedan Roe vs. Wade 1973? Jo, för presidenter stiftar inte lagar.

  Eller så har man inte ens försökt. Republikaner vill inte ha gratis sjukvård de vill ha låga skatter för rika. En svensk abortlag hade krävt billig vård, det vill inte republikaner ha. Det mest trösterika i denna dystra Trump-höst är att presidenten i USA är ganska bakbunden av en konstitution som gör alla förändringar ytterst långsamma och presidenten hälsosamt maktlös i många frågor, däribland abortfrågan.

  Gilla

 7. Kom ihåg att hela valkampanjen har varit en katastrof från början till slut. Att det slutar med det klassiska pest eller kolera är ingen slump. faktiskt, när jag kollat in samtliga som kandiderat i primaries,så är det ingen som håller måttet.
  Speciellt om man mäter med Bibeln som måttstock.

  Jag håller med Micael om att Bill Johnson inte kan ha varit nykter när han hittade bibelstöd för att rösta på Trump. Det verkar troligare att han gjorde en ordinär navelskådning, som folk gör, inför sitt val. Det stora magplasket är dock inte röstningen (pest eller kolera, dö eller dö) utan den här artikeln han skrev.

  Men som han själv skriver: inexcusable but not unforgivable. Låt oss hålla den frasen högt gentemot våra systrar och bröder, och välja att se den goda frukten – och framföra kritiken först till den det berör. Jag får en underlig känsla av att ha bibelstöd för den meningen…

  Gilla

 8. Oj Michael. Nu har du i olika inlägg på olika ställen gjort det ena orättfärdiga påhoppet på bibeltroende Kristna som inte flirtar alls med gudlös marxism. De som röstat på eller stöder en Trump regering har du jämfört med KKK och använt uttryck som fascism i beskrivningaen av när du nämner vad dom stödjer. Det är syndigt att ljuga om folk och om världen därute som även du är en del av. Så pass att jag tycker den som gör det bör be Gud om botgöring och omvändelse ifrån det.

  Tänk på det Michael.

  Gilla

  1. Hej Pierre! Det jag skrev i min debattartikel var: ”81 procent av USA:s vita evangelikaler röstade på en man som hyllas av både Ku Klux Klan och de nynazister som demonstrerade i Stockholm i lördags.” Det är inte ett orättfärdigt påhopp. Det är fakta. Se här och här.

   Så… hur skulle det vara att ”ljuga om folk”?

   Gilla

  2. Jag tvivlar på att du klickar vidare så här några citat ur klickartiklarna Micael refererar till:
   Om KKK:
   ”Den förre ledaren för Ku Klux Klan, David Duke, menade på Twitter att Trumps seger kan tillskrivas stödet från den organiserade rasismen:

   ”This is one of the most exciting nights of my life -make no mistake about it, our people have played a HUGE role in electing Trump!” (Detta är en av de mest spännande nätterna i mitt liv- låt det vara helt klarlagt, vårt folk spelade en enorm roll i valet av TRump.)

   Om den organiserade antisemitismen:
   ”Den inflytelserika antisemiten Kevin MacDonald konstaterade i Richard Spencers nättidning Radix journal att Trumps valkampanj öppnat dörren för alternativhögern:

   ”Trump has put the Alt Right on the map. There have been numerous articles and commentary on the Alt Right because of Trump’s candidacy. The Alt Right has been the only identifiable intellectual perspective supporting Trump.” (Trump har satt Alt Right på kartan. Det har skrivits otaliga artiklar och kommentarer på Alt Right på grund av Trumps kandidatur. Alt Right har varit det enda identifierbara intellektuella perspektivet på stödet för Trump.) Här beskrivs Alt Right på engelska: https://en.wikipedia.org/wiki/Alt-right

   Kortfattat på svenska är det en löst sammansatt rörelse som möts på nätet och innefattar antifeminsim, antisemitism, rasism, antiglobalism, antiislamism, etno-nationalism, nationalsim, högerpopulism, homofobi och alla åsikter inom dessa fält. Ingen är för extrem för detta forum för allt som är artfrämmande för kristen tro.

   Vad nynazisterna tycker:

   ”Andrew Anglin, vars nynazistiska sajt Daily Stormer har utnämnt sig själva till alternativhögerns främsta sajt, skrev om sina förhoppningar inför Trumps presidentskap:

   ”Our Glorious Leader has ascended to God Emperor. Make no mistake about it: we did this. If it were not for us, it wouldn’t have been possible. … [T]he White race is back in the game. And if we’re playing, no one can beat us. The winning is not going to stop.” (Vår ärorike ledare har upphöjts till Gudomlig kejsare/kejsar-Gud. Ett är säkert: vi gjorde detta. Om det inte vore för oss hade detta inte varit möjligt.[…]den vita rasen är tillbaka på banan. Och om vi spelar kan ingen annan vinna. Segern går inte att stoppa.”

   De första som var verkligt intresserade av Herman Lundborgs rasbiologiska hypoteser om den germanska ”rasens” överlägsenhet fanns i USA, dessa finns ännu kvar. Så här reagerade de:

   ”Under natten twittrade Richard Spencer i extas över valresultatet: ”The Alt Right had been declared the winner” kombinerat med rasbiologisk analyser: ”Trump is winnig Wisconsin! German Americans’ DNA has been activated!” (Alt Right har erkänts som vinnare./ Trump vinner Wisconsin! Germanska amerikaners DNA har aktiverats!)

   KKKs åsikt om Trump (jag översätter inte detta, det är bara mer av detsamma, men ändå direkt från KKK själva, dessutom uttalanden av en pastor som kortfattat går ut på att USA blev storslaget pga vad förfäderna var, inte vad de gjorde. Som vit, kristen republik blev USA storslaget):

   ”The Crusader newspaper, which calls itself the ”premier voice of the white resistance”, published an article in support of Mr Trump one week before the election.

   ”While Trump wants to make America great again, we have to ask ourselves, ‘What made America great in the first place?'” Pastor Thomas Robb wrote in the article. ”The short answer to that is simple. America was great not because of what our forefathers did — but because of who our forefathers were.

   ”America was founded as a White Christian Republic. And as a White Christian Republic it became great.”

   ”The support for Mr Trump among white supremacists has been particularly fierce online. Many journalists and supporters of Mrs Clinton have been attacked by Trump supporters using racist or antisemitic language.”

   Trump välkomnade i början av kampanjen detta stöd men sedan sa hans äldste son att David Duke, KKKs förre ledare,”förtjänande en kula”. Så det kanske inte är så att Trump älskar dessa grupper, men faktum är att grupperna älskar Trump.

   Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s