Bara en vit kyrka provoceras av uppväckanden från döden

Jag både uppskattar och är kritisk till Bethel Church i Redding, Kalifornien. Jag har fått upp ögonen för bibliska sanningar via Bill Johnsons undervisning, jag har många vänner som har välsignats av deras bibelskola och filmer som Finger of God och Father of Lights, som involverar Bethel-folk, har varit väldigt viktiga för min andliga resa.

Samtidigt är det ingen hemlighet att jag också har varit kritisk till delar av teologin, i synnerhet när den med åren har gått närmare klassisk framgångsteologi. Deras andrepastor Kris Vallotton har undervisat om hur bra rikedom är och hur man blir rik som kristen.

Johnson har tryckt på att alla borde bli helade och spekulerade till och med på en konferens i Malmö om riktigt heliga kristna kanske kunde dö utan sjukdom – de bara faller ned smärtlöst på marken. Detta knyter an till myter inom trosrörelsen om att E. W Kenyon och Kenneth Hagin ska ha dött på detta sätt (i själva verket dog de av cancer och hjärtfel).

Och så har vi förstås Johnsons pinsamma försvar av Trump som jag var snabb att bemöta.

Jag har samtidigt argumenterat emot dem som hävdar att Bethel Church är en demonbikupa fylld av onda Kundalini-andar från Indien, eftersom sådana påståenden inte bygger på biblisk urskiljning utan på mänskliga fördomar.

Jag är övertygad om att Gud verkar på Bethel, och han kräver inte perfekt teologi för att göra det (tur är väl det). Medan jag tycker att den undervisning om karismatik som John Wimber presenterade inom Vineyard är hundra gånger bättre, kan jag ändå se ett värde i det Bethel gör och välsigna det.

Nu har Bethel hamnat i blåsväder för att de organiserade en stor bönekedja för att ett tvåårigt barn som dog skulle uppväckas till livet. Joakim Hagerius skriver i Dagen:

Det finns anledning till oro när en andlig rörelse blir alltför ensidig och överbetonar valda delar på bekostnad av andra. När en del av sanningen görs till hela sanningen. Uppståndelsebönen i Bethel är ett exempel på hur tron på helandet gått så långt att man inte accepterar några andra scenarier. Och när det blir så ensidigt är risken stor att tron blir helt inomvärldslig. Dessutom blir det svårt för föräldrar och anhöriga att på ett sunt sätt sörja och bearbeta tragedin.

Det är sant att inget är omöjligt för Gud, men det är också sant att vi kristna tillsammans med Jesus lever under den fallna skapelsens villkor. Dessa två sanningar måste balansera varandra. När en församling ägnar nästan en vecka åt att be för en död flickas återuppståndelse, då är det ett tecken på att balansen rubbats.

På sociala medier har jag sett många svenska kristna som blir djupt provocerade och upprörda över att Bethel ber för uppväckande från döden. Man tycker att karismatiken har gått för långt, och de som tycker att Bethel är demoniska använder det som slagträ för att varna för djävlar och troll. Och det jag tänker när jag ser allt detta är:

Vad vita ni är, Hagerius och kompani. Jättevita. Ni är så vita att jag bländas, ni är vitare än ett naket mumintroll.

Återigen vill jag påminna om mina brasklappar ovan: jag är inte okritisk till Bethel. Jag tycker också att ”Kingdom Now”-teologin som betonar hur allt utom hundraprocentiga, fullständiga helanden är misslyckanden inte är vad apostlarna förkunnade, och självklart ska all bön – oavsett om det är för helande eller uppståndelse – respektera de inblandande parternas vilja och önskan.

Vilket man har gjort i det här fallet.

Kanske finns det sakinnehåll i bönerna som har betts som är problematiska, jag har inte lyssnat och läst på allt.

Men en sak kan jag säga med säkerhet: att be för att ett litet barn ska uppväckas från döden är inget konstigt eller obibliskt, det är inte att gå för långt på något sätt. De flesta kristna i världen som saknar blek hud på kroppen gör det. Och ibland leder det till fantastiska resultat.

Jag skriver i Dokumenterade mirakler om Daniel Ekechuwu vars uppväckande dokumenterades av läkare och bårhuspersonal. Jag har även intervjuat Francis Shongwe som uppväcktes från döden 2003 efter att ha blivit misshandlad till döds:

Varför ber kristna i majoritetsvärlden för att döda ska uppväckas? För att det är bibliskt förstås! Jesu uppmaning till lärjungarna är ”Bota sjuka, uppväck döda, gör spetälska rena och driv ut onda andar.” (Matt 10:8). Detta ingår i allt det som han efter sin uppståndelse säger att de ska lära ut till sina lärjungar (Matt 28:18-20).

Därför ser vi hur apostlarna fortsätter med detta i Apostlagärningarna, och i fornkyrkan har vi många exempel på uppväckanden från kyrkofäder som använde dem som argument för att den kristna tron är sann.

Hagerius kritiserar inte detta från ett cessationistiskt perspektiv, idén att Andens mirakulösa gåvor upphörde med apostlarna som Calvin lanserade på 1500-talet (och det skulle ändå inte fungera som argument eftersom dödsuppväckande aldrig i Bibeln beskrivs som en andlig gåva).

Nej, Hagerius är karismatiker, som nästan alla andra frikyrkliga i Sverige. Men han menar att bön för uppväckande i en vecka går för långt.

Varför?

Det finns inget bibliskt förbud mot det. De flesta kristna i världen ser inga problem med det.

Den teologi Hagerius uttrycker är varken konsekvent karismatisk eller konsekvent cessationistisk. Men den är väldigt vit. Bara vita kristna tänker att bön för helande går bra medan bön för uppväckande är aja-baja. Ingen annan i världen eller kyrkohistorien har tänkt så. Det är en vit monstrositet på den kristna kartan.

För precis som helandeteologi kan förenas med lidandeteologi kan tro att Gud ibland uppväcker från döden, och att det går bra att be för det om man känner sig manad, förenas med en mortalitetsteologi som inte är rädd för döden utan ser det som den port till evigheten som den faktiskt är för Guds barn.

Sorg och hopp får plats bredvid varandra, vi behöver inte välja.

Jag har precis som Hagerius berörts av Joachim Elsanders reflektioner i livets slutskede. Elsander har aldrig uteslutit ett mirakulöst tillfrisknande men är också fullt medveten om att det kanske inte sker och förbereder sig på döden.

Francis Shongwe har begravt människor efter sitt uppväckande. Han vet att han kommer dö igen. Det innebär inte att han är upprörd på dem som bad för hans uppväckande (även om han inledningsvis var det då han fann himlen så fantastisk). Helande och sår, glädje och saknad får plats bredvid varandra.

Det som snarare borde provocera oss är att vi har tusentals församlingar i Sverige som välkomnar Andens kraft och ber för helande men aldrig någonsin ber för uppväckande från döden. Det är den verkliga skandalen i sammanhanget.

14 kommentarer

 1. Fast problemet är ju inte direkt att de ber för ett uppvaknande, utan att de inte kan acceptera döden, att det inte finns plats för sorgen. Det är iaf min bild av det hela.
  Sen så ger hela grejen flashbacks till 90 och början av 00-talet när delar av svensk frikyrklighet var långt ute och cyklade och det river nog upp en del sår hos människor. All form av framgångsteologi borde förkastas helt.

  Gilla

 2. Fast problemet är ju inte direkt att de ber för ett uppvaknande, utan att de inte kan acceptera döden, att det inte finns plats för sorgen. Det är iaf min bild av det hela.
  Sen så ger hela grejen flashbacks till 90 och början av 00-talet när delar av svensk frikyrklighet var långt ute och cyklade och det river nog upp en del sår hos människor. All form av framgångsteologi borde förkastas helt.

  Gillad av 1 person

 3. Micael,

  Du skriver: ”Varför ber kristna i majoritetsvärlden för att döda ska uppväckas? För att det är bibliskt förstås! Jesu uppmaning till lärjungarna är ”Bota sjuka, uppväck döda, gör spetälska rena och driv ut onda andar.” (Matt 10:8).”

  Det är bra att du anger bibelreferenserna så att vi vet vad vi talar om.

  Enligt första och andra versen i kapitlet du hänvisar till gavs kraften att göra det som står i vers 8 till de tolv Apostlarna.

  Gillad av 1 person

  1. Och sedan sa Jeus lör dem att hålla alla bud jag gett er

   Därtill är det tydligt att alla fem av Jesu tal i Matteus tillämpas på den matteanska församlingen som helhet.

   Gilla

 4. Micael!

  Visst kan man tycka att många saker Betel gör är helt bibliskt och bra, men frågan jag ställer mig är vilken ande som ligger bakom?

  Efter att ha sett lite från youtube, eller var det nu var, så blir min inre respons inte jublande, utan snarare reserverad och avståndstagande. Jag förnimmer i min ande att det här är inte rent, utan uppblandat med falsk andlighet. Jag menar att man skall akta sig för dessa sammanhang och de som kopplat ihop med dem.

  Det har utgått många varningar för Betel och jag instämmer med dessa!

  Bb

  Gilla

   1. Var säger Jesus att man inte kan urskilja äkta och falskt, rent och orent var man än är?

    Kan man inte urskilja det som visas på tv, eller youtube, så kan man troligen inte heller urskilja när man är på plats!

    Bb

    Gilla

 5. Det är väl inte det faktum att man ber för uppvaknande som har kritiserats, utan det faktum att man förlorat proportionerna, när mirakel ses som en rättighet som kan manas fram genom tillräckligt intensiva böner. Utifrån det jag sett av Bethel har jag svårt att känna något annat än obehag.

  Gilla

 6. För mig handlar det om att i kontexten ser jag mönster som ser väldigt mycket ut som framgångsteologi. I Bethels lovsång till exempel nämns lidande väldigt sällan. Deras version av psalmen ”It is well”, som från början handlar om att Gud är med trots allt fruktansvärt vi får gå igenom, har textrader som ”this mountain that’s in front of me will be thrown into the midst of the sea”. Ett helt annat budskap än originalets ”whatever my lot, though hast taught me to say, it is well with my soul” och det tycker jag mig se i många av deras låtar. Man verkar ha svårt att acceptera motgångar.

  Gillad av 1 person

 7. Jag och min familj känner Joachim Elsander. Han vad vår pastor för bra många år sen, i korskyrkan Östervåla. När mina syskon var små, så lekte dem med deras barn. Så vi tycker det är sorgligt att Joachim Elsander är döende och att han har cancer 😥😭

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s