Kristna borde leda en revolution

Kan en social revolution verkligen ske? Har det faktiskt funnits genuina paradigmskiften genom historien, med ett tydligt före/efter?

Kring jul skrev Joel Halldorf en text om just ett sådant tillfälle i historien. Vid kristendomens födelse. Då spreds efterföljelsen av Jesus som en löpeld och med den följde en tro på alla människors lika värde.

Alla människors lika värde. Få fraser är väl så slitna. Men den har inte alltid varit en klyscha. En fras så bekant att den nästan tappat meningen för oss. En gång i tiden var det en befängd tanke att tillskriva alla människor samma okränkbara värde.

people-peoples-homeless-male.jpg

Jesus mänskliggör gång på gång de som sågs som samhällets bottenskikt. Allt från kvinnor av fel ursprung, män med fel yrken till barn utan bedrifter på ett CV. Paulus skriver om att ingen längre ska ses ha olik status gentemot Gud. Kvinna eller man, slav eller fri, slummens dotter eller presidentens son, afghan eller norrman. I teorin är vi numera bekväma med den här tanken.

När Jesusrörelsen spred sig över världen fick det konsekvenser. Vårdinrättningar, avskaffandet av gladiatorspel, till slut folkskola. För att det inte längre fanns skäl nog att upprätthålla den ojämlikhet som egentligen aldrig funnits.

I början av 1900-talet startade en rörelse sprungen ur ett verkligt möte med all kärleks och krafts Gud. Idag känner vi den som pingströrelsen. Där predikade svarta för vita, latinamerikaner knäböjde med asiater och jag tror att Gud log. Han log för att samhället sa att vi inte var jämlika, men hans barn visade hur det verkligen låg till.

I teorin är vi redan där. Vi har förstått det här nu. Redan nu, men ännu inte. För visst behövs det en ny revolution? Vi behöver jämlikhet inte bara i dokument och tillrättalagda fraser. Vi behöver faktisk jämlikhet. Kvinnor gentemot män är med rätta uppmärksammat över världen, men världen behöver att vi går längre.

Dessutom finns det parallella trender som kan ses hota denna mest grundläggande tanke om människans värde. Förhårdnade attityder gentemot invandrande, judar och andra folkgrupper, men också trivialiseringen av att det i många västländer i princip inte föds några barn med downs syndrom för att de väljs bort, eller helt enkelt ett glorifierande av att demonisera åsiktsmotståndare.

Hur skulle liv se ut där jämlikheten med de allra minsta erkändes? Hur skulle jag leva om jag verkligen förstod? När jag gick runt på landsbygden i Tanzania 2010 så mötte jag varma hjärtan och gnistrande leenden, men också uppsvällda magar en enorm socioekonomisk utsatthet. Hur skulle jag leva om de verkligen var mina bröder och systrar? Alkoholisterna som sitter nerpå gatan vid hotellet? Utsatta romer i Europa?

Vi behöver en ny revolution. Vi behöver sträcka ut vår hand genom samhällsskikten, fatta andra händer och dra upp tills vi trampar samma jord, i likvärdiga skor. Avnormalisera en ojämlikhet som jag tror får Gud att gråta. Omfamna varandra, genom att bränna mindre olja, skänka mer, öva oss i förnöjsamhet och empati och börja leva i ögonhöjd med dem som blivit underställda i samhällelig status. Världen är gravt orättvis och det behövs ett paradigmskifte. Kristendomen har stått för sociala revolutioner förut, vi behöver en till. Jag frågar Jesus hur det skulle se ut för mig och mitt liv, gör det du också.

11 kommentarer

   1. Det har du helt rätt i. Tanken med att jag skrev så var och är att jag uppfattar själva ordet, revolution, som ganska så laddat. Inte ofta jag har lyssnat till förkunnelse där man talar och använder sig av just den terrmologin, men vet,det kanske kommer det också?

    Gilla

 1. Nu är du glädjande nog inne på rent materialistiska frågor. Marknadsekonomin förutsätter ekonomisk ojämlikhet. Den är t.om helt beroende av den. Vinst i produktion uppstår enbart ur mänskligt arbete och för att dom som arbetar inte får full ersättning för det dom producerar. Så länge det fungerar och genererar både arbetstillfällen och vinst åt överheten så lär marknadsekonomin vara snudd på omöjligt att avskaffa.
  Tidigare försök att avskaffa den har, som vi alla vet, inte varit direkt inspirerande, så något nytt krävs uppenbarligen.
  Böner till olika gudar kan du glömma. Det som krävs är att ekonomin slutar fungera.
  Först då blir det nödvändigt att hitta alternativ och dom eventuella alternativen kommer alltid i konflikt med överhetens maktapparat.

  Det som sker mitt framför näsan på oss är att manuellt arbete i snabb takt ersätts av robotisering. Det genererar kortsiktigt bättre vinst åt dom företag som ligger i framkant, men snart blir dom upphunna av konkurrenterna och då visar det sig att maskiner inte tillför något mervärde alls. Någonstans på den vägen blir vinst i produktion nästan omöjlig och alla som tidigare hade jobb där arbetslösa och kan då inte köpa varorna som ändå produceras.
  I det läget kan överheten bara tjäna pengar på spekulation, men det håller nog inte särskilt länge.
  Dom sociala oroligheter som följer av detta blir inte att leka med, men först då blir kanske ett nytt samhällssystem möjligt. Men hur skall det se ut?
  Jag kan inte se att det idag ens finns några väl genomtänkta realistiska alternativ, men om du menar allvar med det du skriver minlund, så borde du sätta dig ner och fundera på just det. Du kan be en bön ibland med om du måste, men inbilla dig inte att det kommer att förändra något.

  Gilla

  1. Hej! Som alltid roligt att du är en så trogen läsare på den här kristna bloggen. Hoppas du finner svar på dina frågor. Guds rika välsignelse. Jag har en kandidat i utvecklingsstudier och kan till stora delar dela din analys. Jag tror ju dock att böner och Jesu kraft verkligen kan åstadkomma en solidarisk revolution i likhet med den jag talar om i kyrkans födelse. Ber för dig och kan redan nu varna för att det inte blir många kommentarer för mitt håll, lägger mitt krut på annat håll!

   Gillad av 1 person

   1. OK minlund, men eftersom du nu faktiskt har en bra och sympatisk grundinställning till ekonomisk rättvisa så hoppas jag att du inte begränsar dig till enbart böner.
    Lägg lite krut på verkligheten också!

    Gilla

 2. Hej Minlund!

  Tack för din text. Jag tycker att det är sympatiskt att du ansluter dig till idén om alla människors lika värde. Bra också att du särskilt lyfter upp utsatta grupper.

  Med anledning av det du skriver om utsatta grupper har jag dock en fråga. Jag har tidigare diskuterat den utsatta gruppen homosexuella och deras rättigheter med Micael, och då förvånats över att han inte ansåg (skriver i dåtid för jag vet ju inte om han nu ändrat sig) att exakt samma rättigheter ska gälla för dem, som för andra människor. Som jag förstod det ansåg han att endast heterosexuella människor bör få gifta sig och få Guds välsignelse i en kyrka.

  Eftersom du skriver så varmt om alla människors lika värde, vore det intressant att få höra din syn på detta.

  Med vänlig hälsning
  Johan

  Gilla

 3. Der går inte att tvinga fram kärlek med regler.
  Man måste bli född på nytt.

  Jesus svarade: ”Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike.”
  (Joh 3:3)

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s