Andens gränsöverskridande

pexels-photo-635927.jpeg

Det är en pingstdag för snart 2000 år sedan. Pingst, 50 dagar efter att Jesus dött och uppstått, och tio dagar efter att han har lämnat dem och farit upp till himmelen. De vet inte vad de ska göra, allt de vet är att Jesus har sagt åt dem att stanna i Jerusalem och att han ska sända Hjälparen, den helige ande, till dem. Plöstligt hör de ett väldigt dån och eldslågor visar sig över deras huvuden. Anden uppfyller dem och de börjar tala språk som de inte kan. Helt plötsligt kan de predika för alla de som är samlade i Jerusalem, på vars och ens språk. Gud ger lärjungarna en gåva, det som brukar kallas för tungotal, och människor får höra evangeliet på sitt språk.

Denna nådegåva, detta övernaturliga, är något jag har tänkt på som ett hörbart tecken på Guds längtan efter alla människor. Alla de närvarande fick höra om Jesus på sitt eget språk. Guds ande går över språkliga och kulturella gränser. I Jesus är vi inte tänkta att vara uppdelade i svenskar och iranier, nigerianer och chilenare, för Gud är en gud som längtar efter att lära känna människor ”av alla folk och stammar och länder och språk”.

Språket är en så otroligt viktig nyckel till gemenskap. När jag suttit på ett språkcafé, arbetat med nyanlända eller hälsat på i missionsprojekt har jag många gånger upplevt hur bara det faktum att jag har kunnat några fraser på något annat språk har öppnat upp för kommunikation och gemenskap. Att hälsa på arabisktalande med as-salaam aleikum kan leda till en kommunikation som är mer än summan av några fraser på respektive håll.

Med detta vill jag skicka med uppmuntran till två saker:

  1. Be om andens gåvor. Gud vill ge goda gåvor, för att vi ska få vara till välsignelse för andra. Gåvorna är till för att välsigna andra människor, för att dela evangeliet och för att förändra samhället. Att be om profetiska tilltal, tungotal eller andra nådegåvor handlar inte om att försöka ta sig i kragen och försöka va överandlig – det handlar om att ta emot det Gud själv vill ge sina barn!
  2. Engagera dig och lär känna människor av annan bakgrund än du själv. Kyrkan blir bara hel när vi tillsammans samlas kring Jesus, i alla våra olikheter och mångfald. Om du inte kan ett annat språk så försök att lära dig åtminstone några fraser – det kan öppna upp för gemenskap över språkliga gränser!

Andens gränsöverskridande på pingstdagen är ett så tydligt tecken på hur nådegåvor hör samman med samhällsförändring. Det är min övertygelse att Guds ande vill riva sociala murar och lära oss att inte göra skillnad på människor. Vill du vara med?

En kommentar

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s