De bibliska profeternas syn på flyktingar och invandrare

I dessa mörka tider när var och varannan slår och sparkar på dem som flyr och migrerar är det viktigt att vi som följer Jesus är förankrade i bibelordet. Guds ord är levande och verksamt, ett ljus på vår stig. Därför är det av högsta vikt att Bibeln har ett enda tydligt budskap vad gäller flyktingar och invandrare: VÄLKOMNA!

Följande är ett utdrag från det första kapitlet i min och Stefan Swärds bok Jesus var också flykting:


Etiken om att värna om främlingen och flyktingen genomsyrar hela Bibeln. Det var inte bara några specialregler för Israel under en begränsad tidsperiod. Det bibliska vittnesbördet visar på att det är något som är angeläget för Gud, ligger på Guds hjärta och är något grundläggande i det tidlösa budordet ”att älska vår nästa som oss själva”.

Ruts bok berättar om hur israeliterna Elimelek och Noomi och deras söner Mahlon och Kiljon flydde till Moabs land eftersom det var hungersnöd i Israel. Mahlon gifte sig med en moabitiska vid namn Rut, men efter tio år hade alla tre männen dött. Noomi hade hört att Herren hade gett bröd åt Israel igen och ville återvända och Rut insisterade att hon skulle följa med: ”Tvinga mig inte att lämna dig och vända tillbaka från dig. Ty dit du går vill också jag gå och där du stannar vill också jag stanna. Ditt folk är mitt folk och din Gud är min Gud” (Rut 1:16).

Väl i Israel levde kvinnorna på att Rut plockade ax från åkern, vilket änkor och invandrare hade rätt att göra. Åkerägaren Boas förälskade sig i henne och när lite teknikaliteter var avklarade gifte de sig. De fick en son vid namn Obed, som blev kung Davids farfar.

David själv blev politisk flykting när han tjänade som befälhavare och underhållare vid hovet. En ond ande uppfyllde kung Saul som kastade sitt spjut mot David i ett försök att döda honom (1 Sam 19:10). Det fick David att fly ända till filistéernas land. Han förde ett gerillakrig mot Saul men lät bli att döda honom även när han fick tillfälle och till slut blev han kung själv.

Psaltaren 146:9 talar om att Herren ger främlingar skydd, stöder faderlösa och änkor men korsar de ondas planer. Psalmisten pekar på att Herren vill ge skydd åt främlingen, men han behöver ha villiga händer och öppna hjärtan hos människor för att kunna göra detta. Det visar att det är Gud som manar människor att öppna sina hjärtan och bry sig om utsatta flyktingar och invandrare.

I profeten Jesajas bok kan vi läsa ”Göm de fördrivna, röj inte flyktingarna! Låt mina fördrivna bo hos dig, Moab var ett gömställe för dem undan fördärvaren” (Jes 16:3-4). Och senare: ”Möt de törstande med vatten. Må invånarna i Temas land möta flyktingarna med bröd. Ty de flyr undan svärd, undan draget svärd och spänd båge, undan krigets vedermöda” (21:14-15). Det senare är särskilt aktuellt idag eftersom Tema låg i Arabien. Dessa ord uttalades som del av de domar som Jesaja profeterade skulle komma över Moab och Arabien, men nöden för flyktingarnas lidande och den moraliska plikten att hjälpa dem praktiskt framgår fortfarande tydligt.

Jesaja profeterar också om hur fler folk än israeliterna tillber Herren och hur de öppnar sina gränser för varandra:

På den dagen skall det finnas en banad väg mellan Egypten och Assyrien och assyrierna skall komma in i Egypten och egyptierna in i Assyrien och egyptierna skall tjäna Herren tillsammans med assyrierna. På den dagen skall Israel vara den tredje vid sidan av Egypten och Assyrien, en välsignelse mitt på jorden. Herren Sebaot skall välsigna dem och säga: Välsignad vare Egypten, mitt folk och Assyrien, mina händers verk och Israel, min arvedel! – Jes 19:23-25

Profeterna profeterade inte bara om flyktingskap och migration, de upplevde det också! Efter att Elia konfronterade kung Ahabs synd flydde han hals över huvud bort till bäcken Kerit öster om Jordan för att inte mista livet (1 Kung 17:1). Han blev politisk flykting. Herren uppmanade också Elia att betjäna en hednisk änka med undergörande kraft, så att hennes och hennes sons liv kunde räddas från svält (1 Kung 17:8-24). Detta kom Jesus att lyfta fram ett millennium senare som ett exempel på hur Gud älskar alla människor (Luk 4:26).

[…]

Profeten Hesekiel avslöjade och utmanade Israel för dess synd. Även han fokuserar på förtrycket av invandrare som en stor synd. Hesekiel 22:7 säger: ”Hos dig skymfas fäder och mödrar, invandrare förtrycks, änkor och faderlösa kränks.” I Hes 47:22 läser vi om inställningen till invandrare: ”När ni utskiftar det som egendom skall de invandrare som bor hos er och har fått barn bland er räknas som infödda israeliter. Ni och de skall gemensamt utskifta landet som egendom mellan Israels stammar.”

Profeten Sakarja talar knivskarpt om rättvisa och om att behandla den svage på ett barmhärtigt sätt och säger i Sak 7:9-10: ”Så säger Herren Sebaot: Döm rätta domar och visa varandra godhet och barmhärtighet. Förtryck inte änkan och den faderlöse, främlingen och den fattige och tänk inte ut ont mot varandra i era hjärtan.”

Profeten Malaki säger i Mal 3:5: ”Jag skall komma till er och hålla dom. Jag skall snabbt träda upp som vittne mot trollkarlar och äktenskapsbrytare, mot dem som svär falskt, mot dem som undanhåller arbetaren hans lön och förtrycker änkan och den faderlöse, mot dem som vränger rätten för främlingen och inte fruktar mig, säger Herren Sebaot.”

[…]

Bibelns profeter var knivskarpa i sitt moraliska budskap till dåtidens Israel att behandla invandraren och flyktingen väl. Är det inte rimligt att tänka sig att detta är ett tidlöst budskap och ord som lever genom historien och gäller även dagens nationer. Har Gud något att säga till na- tionerna idag? Om vi tror det, vilket vi som skrivit denna bok gör, är det i högsta grad rimligt att tänka sig att dessa profetiska ord är dagsaktuella. De ger riktmärken för hur den kristna kyrkan kan vara en profetisk röst idag och vad vi bör säga och göra i förhållande till den politiska makten.


Beställ Jesus var också flykting här.

Skärmavbild 2018-06-01 kl. 09.49.06

Det är dags att stoppa den främlingsfientliga väckelsen. Därför satsar vi på en folkbildningssatsning för Jesus var också flykting under 2018. Om du vill ha ett besök i din församling, kontakta mig!

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

5 kommentarer

  1. Bra skrivet. Det är viktigt att lyfta detta bland de kristna i vårt samhälle idag. Det är väldigt lätt att glömma att Bibeln gång på gång lyfter frågan om hur flyktingen och främlingen ska bemötas. Men det är helt tydligt att det ligger en välsignelse i att ge ett gott bemötande och att hjälpa i nöd

    Gilla

  2. Att göra flyktingstatus och rätt till livstidsförsörjning till synonyma begrepp är gravt missledande.

    Gilla

  3. Ni skriver i presentationen av boken ”Jesus var också flykting”: ”Här talar Stefan Swärd och Micael Grenholm klarspråk om rasism och risken att kristna viker ner sig för högerextremism.”
    Detta låter ju religiöst och fint, men många som kallar sig kristna eller människor som känner dåligt samvete för att Sverige inte tar emot tillräckligt många invandrare och dessutom ger förlängda uppehållstillstånd till 9000 ungdomar, dessa stöder sig på det Bibeln säger att vi skall ta emot främlingen. Men man verkar inte ha läst 1Tim 5:8 där det står att ”Om någon inte tar hand om sina närmaste (i detta fall svenskarna), så har han förnekat tron och är värre än en som inte tror”. Dvs om ett lands egna medborgare blir lidande och åsidosatta av att landet tar emot främlingar så är det på samma sätt orättfärdigt och oansvarigt.
    Sverige verkar ha övergett sunt förnuft i invandringsfrågan. Den effektivaste hjälpen för flyktingar sker i närområdet. Hade man gjort det så skulle vi inte haft dessa problem med ökat våld, våldtäkter, skjutningar och uppkomsten av ”no go zoner”, där man kastar sten mot blåljuspersonal och dit inga svenskar är välkomna. Människor som inte vill integreras i svenska samhället utan bildar parallella samhällen med egna sharialagar.
    Det är större risk att kristna tar åt sig av den politiskt korrekta ickekristna socialistiska vänsterextremismen när de läser er bok!

    Gilla

    1. Hej Göran!

      På sidorna 176-178 i boken kommenterar vi 1 Tim 5:8, och på sidorna 183-189 bemöter vi idén att hjälpen är ”effektivast” i närområdet. Läs gärna boken!

      Allt gott!
      Micael

      Gilla

Vad tänker du?