Fem värdelösa anledningar att förneka jungfrufödseln

Julen är snart här, och med den kommer många ifrågasättanden av det centrala julmiraklet: att Jesus skulle ha fötts av en jungfru. Att ateister inte tror att det har skett är inga konstigheter, men det är inte ovanligt idag att stöta på kristna som menar att vår Frälsare måste ha haft en mänsklig pappa.

Argumenten för detta är sällan särskilt övertygande. Här har jag samlat ihop de fem allra sämsta som jag hoppas aldrig kommer yttras igen under framtida jular.

1. ”Jungfrur kan ju inte föda barn”
Jo, vi vet. De tidiga kristna visste det också. Visst har vår vetenskapliga kunskap utvecklas under århundradena, men även under antiken visste man vart barn kom ifrån. Poängen är inte att Jesu födsel är en naturlig händelse, poängen är exakt den motsatta. När Maria själv ifrågasatte hur hon skulle kunna bli gravid sa ängeln till henne ”ingenting är omöjligt för Gud” (Luk 1:37). Om han kan skapa ett universum är det inga problem för honom att inkarneras genom en jungfru.

2. ”Bara Matteus och Lukas skriver om jungfrufödseln”
Och bara Johannes skriver att Gud är kärlek, och bara Paulus skriver att vi blir rättfärdiggjorda genom tro. Men teologiska påståenden är inte mer eller mindre sanna beroende på hur många gånger de upprepas, inte heller är historiska händelsers verklighet beroende av hur många källor som återger dem. Matteus och Lukas är överhuvudtaget de enda som skriver om Jesu födelse, och ingen av dem anger att Josef eller någon annan människa skulle vara fadern.

3. ”Jungfrufödseln är patriarkal”
Det här är ett mystiskt argument. Jag är med på att jungfruidealet har lett till kvinnoförtryck historiskt, men så har även äktenskapet. Är det verkligen mer feministiskt om Maria hade äktenskapligt sex eller, som vissa har föreslagit, att hon var otrogen eller blev våldtagen? Knappast. Jag tror absolut att Gud är för jämställdhet, men jag ser inte hur det skulle hindra honom att inkarneras genom en jungfrufödsel snarare än genom sex.

4. ”Gud är ingen Harry Potter”
Gud kunde göra mirakler innan J. K. Rowling skrev böcker om trollkarlar.

5. ”Det spelar ingen roll”
Normalt brukar vi inte säga så om läror som den tidiga kyrkan såg till att inkludera i trosbekännelserna. Inkarnationen är en av kristendomens allra viktigaste idéer, och även om man kan tänka sig en inkarnation som är mindre biologisk än att Fadern är den genetiske fadern så är den onekligen ganska gnostisk i och med att man fullständigt förandligar vad en inkarnation handlar om.

Jag förstår att jungfrufödseln som en historisk händelse kan vara svår för den naturalistiskt influerade västerlänningen att svälja. Den är dock inte ens ett gram mer mirakulös än en uppståndelse från döden. Och som Paulus så klokt påpekar: ”om Kristus inte har uppstått, då är vår predikan meningslös och även er tro meningslös. Då står vi där som falska vittnen om Gud, eftersom vi har vittnat om Gud att han uppväckt Kristus, som han ju inte har uppväckt ifall det verkligen är så att döda inte uppstår.” (1 Kor 15:15-16)

Om vi kan lita på de bibliska författarna när de säger att Jesus uppstod på påsken, kan vi även lita på dem när de säger att han föddes av en jungfru på julen. Och med det vill jag önska en god jul!

Bild ovan av Giotto di Bondone, Cappella Scrovegni a Padova.

2 kommentarer

 1. Jag tänker att den Helige Ande inplanterade embryo som blev Jesus.
  Jesus Kristus var helt utan synd och hade inget DNA av Maria. Katolikerna har läran om Marias immaculate conception så hon tillbeds!

  Gilla

 2. Mikael du skriver : ”Men det är inte ovanligt idag att stöta på kristna som menar att vår Frälsare måste ha haft en mänsklig pappa.”

  Jag vet att vi inte är satta till att döma, men jag ställer ända frågan? Var går gränsen när man inte längre bör bli betraktad som en kristen? Eller är det vi själva som avgör?

  Många människor som säger sig vara kristna har genom sitt tal visat att de troligen aldrig lärt känna Jesus Kristus som sin Herre och Frälsare, eller aldrig fått uppleva DHA i sina liv, de behöver säkert allas våra förböner.

  Men de som blev kallade kristna på Jesu tid var de som förstod att Jesus var Messias, den levande Gudens Son, född av jungfru, plågad, dödad och begraven, men på tredje dagen uppstånden från det döda, upptagen till himlen, nu sittande på sin Faders högra sida.

  Inte ens bland de som idag titulerar sig ärkebiskop eller teologie hedersdoktor kan vi utgå från att de förstått allt detta? Hårda ord? Jo men faktum är att det troligen är samma personer som förnekar jungfrufödslen som även förnekar att Jesus är enda vägen till Gud, eller att äktenskapet är unikt, endast för en man och en kvinna. Ja de ifrågasätter till ock med Bibeln som Guds sanna Ord?

  ”Ur molnet hördes en röst:” ”Han är min Son, den Utvalde. Lyssna till honom!”

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s