Låt John Wimbers helande ord hålla dig sällskap i coronatider

När jag blir sjuk brukar jag lyssna på John Wimber. Han är min absoluta favoritteolog och han talar ofta om helande och hopp, vilket är uppmuntrande när ens egen hälsa brister. Men hans bibelstudier om evangelisation, fattigdomsbekämpning och lärjungaskap är minst lika bra.

Jag älskar i synnerhet när han kopplar dessa samman med karismatik i sann Hela Pingsten-anda! Wimbers karismatik kännetecknas därtill av mycket realism, försiktighet och ödmjukhet där lidandet får plats bredvid helandet.

Framöver kommer jag och Sarah likt en stor del av befolkningen hålla oss företrädesvis inom hemmet (i Mosaik har vi beslutat att vi har gudstjänster och möten fram tills att universitet eller skolor stänger ner i Uppsala, vilket nog kan bli ganska snart).

I mitt fall innebär detta mer tid för skrivande och läsning, men jag gillar också att lyssna på god undervisning och detta är ett gyllene tillfälle för mig att återvända till John Wimbers fantastiska föreläsningsserie från konferensen ”Signs, Wonders and Church Growth” i Pasadena 1985 som lyckligtvis fortfarande finns på YouTube.

Förutom att undervisa ägnar sig Wimber en hel del åt ”klinik” med profetiska ord och bön för sjuka, där flera helanden fångas av kameran i realtid.

Jag vill varmt rekommendera andra som befinner sig hemma de kommande veckorna att också ta del av detta. Mer lärjungatränande än Netflix och mer mirakulöst än de flesta poddpredikanter:

Trevlig lyssning, och ta hand om er!

6 kommentarer

 1. Tack Mikael, Alltid välsignat att läsa det du skriver, vi ber att du skall fortsätta ha Guds beskydd och smörjelse över det du skriver. Jag välsignar dig och den gemenskap du lever i. Vi hörs säkert
  Staffan

  Gilla

 2. Pga/Tack vare (hur man nu kan tacka för detta) Coronatider har jag lyckats titta/lyssna på rubbet, alla 12 delarna. Det har kunnat surrat på bredvid administrativa uppgifter. Någon novis anser jag mig inte vara på Pentecostalism och karismatiska rörelser, dess teologi och utveckling. En gång studerade jag allt på svenska om Wimber, Frisbee, Toronto,, Pensacola, Todd Bentley vilket lett till att jag studerar Bill Johnson och Bethel löpande när nyheter kommer och böcker hittas på loppis. Om Heidi Baker, Simon Ådahl, New Wine, Vineyard, Oasrörelsen eller Awakening Europe och mycket annat som hinner nämnas.

  Ska jag vara helt uppriktig. Wimber har en helt annan framtoning en hela framgångsteologin/trosförkunnelsen. Den är sundare i en teologisk granskning. Hade inte Ekman och hans svärfar kontaminerat karismatiken i Sverige med sitt hade Wimber/Vineyard kanske lyckats bättre. Detta är ett kontrafaktiskt konstaterande och inte ett gillande.

  Det jag undrar är vad ”Mors dag” egentligen förde med sig? Jag är nästan klar med Wimber men inte med Frisbee. Visst, jag köper Frisbees tragiska bakgrund och det i sig själv kan orsaka snedsteg och felsteg. Men inte att en annan ”godkänner” (Wimber m.fl) dessa avtryck av något okänt, obekvämt som många kan ifrågasätta om det kommer från Gud/den helige Ande o s v.

  Häri ligger grunden för diskussionen om vi bara tar och diskuterar ”signs and wonders” alá 1985 och Wimber. Du fick mig att studera och lyssna på det jag läst på om så mycket. Men mitt konstaterande ovan räcker för mig i denna tråd. Hör inte hemma här.

  Gilla

  1. Hej Petri! Vad roligt att du lyssnat igenom det! Wimber beskriver mer utförligt hur han reagerade på Andeutgjutandet på Mors dag i sina böcker Övernaturligt och Helandets kraft. Han hade först svårt att tro att det var från Gud, inte pga bibliska skäl utan pga kulturella – han var van vid att allt går lugnt och försiktigt till i kyrkan. Men när han bläddrade igenom Bibeln såg han inget som motsa det, och därtill ringde en man upp honom och sa att han har ett ord från Herren: ”Det var jag.” Det gjorde att han välkomnade karismatik.

   Det är förstås inte en legitimering av allt som Frisbee gjorde och stod för. Gud kan använda bristfälliga människor för att uppenbara sanningar: i Wimbers fall var det att förstå att Andens gåvor är något gott som vi ska söka.

   All välsignelse!

   Gilla

   1. Tack Micael!

    Allt det där har jag läst, t o m ett par-tre gånger. Kontaktade Vineyard U S A om aktuell litteratur som de kunde stå för (ur teologisk synvinkel) via e-post för ca 13 år sedan. Beställde litteraturen och läste. Letade upp kritisk litteratur av akademiker och professorer som på flera områden prövade Vineyard, Wimber och kanaliseringen till församlingar i Nord Amerika m.m. Så visst har jag läst på. Har hittat en del material för ledare/deltagare i hans seminarier och allt möjligt runt omkring.

    Men som många andra kristna kvarstår frågan hur människor som varit med om ”Mors dag”, Vineyard, Calgary Chapel, Jesusrörelsen i Kalifornien, Toronto, Pensacola, Todd Bentley som legitimerades av Bill Johnson m fl (även i Sverige) och Bethel och hela ståhejjet runt detta.

    Vad hände på ”Mors dag” är en legitim fråga?

    Hela ”Slain in the spirit” – grejjen, vad är det? Nu kan hitta massor av företrädare som praktiserat/-r detta. En osalig blandning om du frågar mig. Har undrat över detta sedan Niilo Ylivainios tid och samlat på mig källmaterial om detta. Kuhlman och leden bakåt är också mycket suspekta. Vi var tvungna att gå ur en församling som hade medlemmar som lobbade för LO och alla ”Slain in the spirit”-erfarenheter och trosläror de ville sprida i församlingen. De var saliga och totalt okritiska för Benny Hinn och andra företrädare som fick folk att falla inte bara för hans korrupta sinne utan villoläror och mesmerism. För vad? Eftersom deras öppenhet för villfarelser var så stor lät vi saken bero och lämnade skutan. Tror inte den delen av församlingen är sundare idag när jag frågat runt hur det är där.

    Så tro mig. Det finns frågor och kritik som inte går att släta över som Wimber och de telefonsamtal som ville att han skulle lägga ner ifrågasättandet. Att det skulle vara Gud…

    Liknande hände med det s k apostoliska nätverket som Amritzer och likasinnade trosrörelsefolk, oavsett om de var med i frälsningsarmén eller andra frikyrkor, att de ringde varann och profeterade för varann att det var Gud som ville sjösätta detta o s v.

    Det finns skäl att pröva ”Mors dag”. De har gett ut en trilogi om Lonnie Frisbees liv. Funderar på att skaffa dem. Vet att han hade med Kuhlman att göra . Vilket Benny Hinn, Ylivainio och många många fler hade med att göra. Klarar inte av att lyssna på henne en 5 min utan att ifrågasätta grunden för hennes aktivitet. Alltså, inte något sunt.

    That’t it. Hit har jag kommit.

    Gilla

  2. Tack för tipset i podden! Brinner för förbön. Vi har hunnit med del 1 idag och ser fram emot fortsättningen

   Gilla

   1. Ulrika,

    Att be för varandra är helt rätt. I bönen lägger vi över våra önskningar i Guds händer.

    Det John Wimber lär är att man kan lära sej att bota sjuka i så kallade helandeskolor. Då handlar det inte längre om att lägga sina önskningar i Guds händer utan om att ta saker och kunskaper i sina egna händer. Det är inte bibliskt.

    Tidigare hade jag alias Ulrika men sedan fler Ulrikor har kommit in i samtalen har jag sedan en tid tillbaka börjat använda mej av en 4:a bakom mitt namn. Eventuellt kan även du börja använda en siffra bakom ditt Ulrika så vi behåller våra personligheter.

    Hälsningar
    Ulrika4

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s