Kommer fler att rösta på SD på grund av corona?

Det finns en myt om att SD, och andra rörelser som avskyr flyktinginvandring, vill ”stänga gränserna”. Men som jag påpekade i en av mina mer poetiska texter för några år sedan stämmer inte det.

SD vill ha öppna gränser för svenskar att utvandra, för tyskar och australiensare att invandra, för turism, för varor, för populärkultur, matkultur, dataspel och en massa annat. Det finns en Facebookgrupp för SD:are i Thailand för allt i världen!

Nej, det som kännetecknar SD och alla de som följt i deras spår är att de vill ha stängda gränser för världens allra mest utsatta och nödlidande människor. De som allra mest behöver hjälp från rika länder som Sverige.

Det är de som ska hållas utanför.

Skärmavbild 2020-03-24 kl. 17.17.11

Allt fler runtomkring mig börjar oroa sig för att SD kommer få ett rejält uppsving efter coronakrisen. De motiverar det på två sätt: folk kommer tänka att invandring och öppna gränser var det som spred pandemin, och den lågkonjunktur som ligger framför oss kommer göda extremism och letande efter syndabockar precis som på 1930-talet.

Det är möjligt att det blir så. Men det förutsätter att miljontals svenskar kastar logik och fakta ut genom fönstret. Pandemin har hittills inte spridits av flyktingar, utan främst av affärsmän och turister. Coronaviruset tog sig som bekant till Sverige primärt genom att rika stockholmare spenderade sportlovet i Alperna, och på samma sätt är det genom många affärsresor som viruset tog sig ut ur Wuhan från första början.

SD vill inte stoppa affärsresor och turistresor. Det vill ingen. Det är de nödlidande som ska ha stängda gränser, medan de rika ska ha öppna.

Och visst tenderar främlingsfientliga rörelser att gynnas av lågkonjunkturer, men det vi ser runtom i hela västvärlden, plus Brasilien och Filippinerna, är att hatet gentemot flyktingar har ökat massivt även under strålande högkonjunktur. Det är därför jag i Jesus var också flykting anger Internets infrastruktur och dess främjande av konspirationsteorier är en av de dominerande orsakerna till den främlingsfientliga väckelsen (precis som med den absurt snabbt växande plattjordsrörelsen).

Och att skylla denna lågkonjunktur på syndabocken flyktingar är extra absurt då det borde vara uppenbart för alla vad som orsakar den: coronaviruset! Något flyktingar inte har orsakat och som de riskerar att drabbas extra hårt av.

Återigen, jag säger inte att SD definitivt inte kommer öka sitt väljarstöd efter coronakrisen. Jag säger att det inte finns en logisk anledning till det. Om de hade varit emot turism, svenskars utvandring och en globaliserad ekonomi hade det funnits det. Men så är inte fallet.

Oberoende av om SD:s stöd ökar eller ej är det redan på en skrämmande stor nivå. Och då SD vill införa asylstopp, vilket innebär att alla konvertiter och andra kristna som söker asyl kommer tvångsutvisas till förföljelse (se min fråga till SD nedan), är det något som vi kristna behöver motarbeta. Kristna som röstar på SD engagerar sig för att andra kristna ska dö, ofta utan att veta om det.

Skärmavbild 2020-03-09 kl. 18.43.25

Hur gör vi då för att motarbeta SD? Det kan kännas riktigt svårt med tanke på al medvind de har haft de senaste tio åren. Jag föreslår att vi använder samma metoder som kyrkan alltid har använt för att sprida Guds rike.

Vi förkunnar evangeliet, vi låter oss uppfyllas och användas av Anden, vi gör gott gentemot de svaga och utsatta, vi för människor till tro på Jesus och vi tränar dem att följa honom i allt.

Så ska vi agera, både i pandemitider och efteråt. Här kan du bidra till UNHCR:s kamp mot coronaviruset i flyktingläger.

En kommentar

  1. Jag förstår mycket väl din iver att göra gott, men du mörkar eller vill inte ta in verkligheten. Verkligheten är att det är noll fattiga flyktingar som trycker på vid den Ungerska gränsen och vill komma hit. Det är unga män som vill får de ”guld och gröna skogar och villiga svenska flickor” som utlovats dem i deras respektive länder.
    De flesta av dessa, kanske alla, är muslimer. Redan med det antal muslimer som finns i Sverige tar det 20-30 år som längst sedan är det slut med det Sverige vi har idag. Vill du värna om din kristna tro, att den skall kunna praktiseras i framtiden skall du stödja SD.

    Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s