Om Antikrist snart tar över världsekonomin, varför har vi inte byggt kristna ekobyar?

Idag promenerade jag och Sarah i Hågadalen och pratade om Jesu återkomst! När de tidiga kristna läste Uppenbarelseboken fascinerades och skrämdes de inte av vilddjur, drakar och rykten om krig – det var vardag! 

Lidande och antikristlighet var status quo, det förföljde dem och fick många av dem att överväga huruvida de borde sluta följa Jesus. Uppenbarelsebokens fantastiska budskap är att Jesus kommer segra, att ondskan kommer ta slut och att en ny värld där fred, rättvisa och Guds härlighet råder är nära och kommer bestå i evighet.

Men den västerländska kyrkan är inte särskilt förföljd, många kristna lever rika, privilegierade liv. När vi plockar upp Uppenbarelseboken är det inte freden och rättvisan som är det exotiska, utan vilddjur, drakar och krig.

Kanske är det därför prat om den sista tiden förknippas mer med djävul och rädsla än med Jesus och hopp? Kanske bidrar det till att ena halvan av kristendomen verkar vara less på att höra tal om Jesu återkomst medan den andra halvan reducerar sådant tal till att selektivt varna för teknisk utveckling och diverse internationella organisationer? 

När vi stod i naturen insåg jag och Sarah hur de som är rädda för att antikrist snart kommer ta över världsekonomin ägnar förvånansvärt lite tid och energi åt att bygga upp ekonomiska alternativ till status quo såsom självhushållande kommuniteter och ekobyar.

Man har en passiv eskatologi som nöjer sig med att skriva varningar med stora bokstäver på sociala medier – inte en aktiv som försöker leva ut gudsriket här och nu i väntan på att det fullbordas vid tidens slut.

Vi tror att det kyrkan behöver – i synnerhet den pingstkarismatiska delen – är en hoppingivande framtidsvision som firar Jesu återkomst, inte skräms med den. 

Det kanske är en nyckel till att kyrkan kan hjälpa världen att ställa om till mer hållbara, jämlika samhällen? 

Vad tror du?

2 kommentarer

  1. De som är ”pre-tribbers” tror väl inte att de kommer att vara närvarande på jorden när Antikrist härjar, så det kan ju förklara varför man inte ägnar sig åt att praktiskt förbereda sig för ”vedermödan”. EU eller Covid-vaccinet eller Daimstruten eller vad det nu kan vara blir tecken på att vedermödan är nära, men det är ingenting man personligen behöver oroa sig för eftersom man kommer att ”ryckas upp”. Man lägger istället allt krut på att varna andra, och förmå dem att omvända sig innan uppryckandet.

    Gilla

  2. Man kan ju alltid börja där man står. Har bytt ut alla pelargoner o annat onödigt jox i hemmets söderfönster till salladskrukor etc. Kanske mest med tanke på om det blir transportstopp av importerat grönt pga covid o annat men ja, när man börjat byta ut blommor mot grönsaksexperiment kommer man på nästa sak man kan testa osv. Potatisen jag satte i hinkar inomhus i höstas har börjat komma upp nu men vete fåglarna i vilket skick de kommer vara i. Ni som vet, något förhandstips?

    Vad fina ni är paret Grenholm på bilderna! Ni verkar haft en jätteskön dag där ute i naturen!

    Gillad av 1 person

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s