Korsets övernaturliga dimension

Att Jesu död på korset är så betydande för oss än idag beror helt och hållet på dess andliga, övernaturliga dimension. Ibland möter jag evangelikala kritiker av karismatik som hävdar att vi bör predika om korset istället för tecken och under, men det blir märkligt att säga eftersom det som sker på korset är mirakulöst, och fullbordas med Jesu mirakulösa uppståndelse från de döda.

Passionshistorien innehåller många mirakulösa element. Jesus vet redan att Han kommer förrådas av Judas, förnekas av Petrus, dö genom korsfästelse och uppstå efter tre dagar långt innan det väl sker (Matt 16:21, 26:34, Joh 6:70). När Han hänger på korset avstår Han från att göra ett mirakel för att ta sig ner från korset, något som Han blir hånad för av både skriftlärda och rövare (Matt 27:39-44), men runt omkring sker andra märkliga saker: hela himlen förmörkas under tre timmar. När Jesus dör kommer en plötslig jordbävning, förhänget i templet slits itu, och flera heliga judar uppstod från de döda (vv. 45-53). När officeren som korsfäste Jesus såg allt detta sa han ”Denne var verkligen Guds son.”

Förutom dessa synliga tecken vittnade apostlarna om att ett stort andligt skeende ägde rum på korset, något de menade verifierades av att Jesus uppstått från de döda och gjort så många mirakler bland dem. Detta andliga skeende var att Jesus dog för våra synder och besegrade dödens och satans makt. Petrus, Jesu närmaste lärjunge, skrev att ”våra synder bar han i sin kropp upp på korsets trä, för att vi skulle dö bort från synderna och leva för rättfärdigheten.” ( 1 Petr 2:24).

Nå, det är förstås en rätt övernaturlig handling. Ingen av oss kommer lyckas dö för mänsklighetens synder ens om vi försöker. Att Jesus kunde det berodde för det första på att Han var Gud (Joh 1:1-3), för det andra på att han var syndfri (Hebr 4:15). I början av Jesu tjänst bar man en lam man till Honom, och istället för att direkt hela honom sa Jesus ”Dina synder är förlåtna” (Mark 2:1-11). Bibeltrogna skriftlärda blev upprörda då endast Gud kan förlåta synder, men Jesus ”kände i sin ande att de tänkte så för sig själva” (nåt som är ganska övernaturligt) och sa:

”Varför tänker ni så i era hjärtan? Vilket är lättast, att säga till den lame: Dina synder är förlåtna, eller att säga: Stig upp, ta din bädd och gå? Men det skall ni veta att Människosonen har makt på jorden att förlåta synder.”

Och så helade Han mannen. För de skriftlärda var det lika omöjligt att förlåta synder som att hela sjuka – det kan bara Gud. Men Jesus kan både och, för Han är Gud. Därmed hänger syndernas förlåtelse och försoningsverket på korset intimt samman med karismatiken, eftersom Jesu korsdöd är en övernaturlig händelse, delvis genom de mirakler som skedde under passionshistorien, men framför allt på grund av att den ställföreträdande döden i sig själv är övernaturlig. Korset har helt enkelt en stark övernaturlig dimension.

Detta är del 2 i min bloggserie om korset. Kolla också in del 1: Korset i centrum

3 kommentarer

 1. Visst, det som sker på korset är mirakulöst, allmänt underskattat. Övriga under som undervisas om är mirakulösa, men knappast lika mycket till sin effekt. Försoningsundret har den enastående egenskapen att vi talar om vad det betyder idag, medan övriga mirakler antedateras. Att den blinde får sin syn må hända liksom att maten räcker där oddsen är dåliga. Men det är ändå undantagen.

  Försoningsundret ensamt fungerar utan andra undantag än vi själva skapar.

  Gilla

 2. Bra tema Micael. Det som skedde på korset är outstanding. 🙂

  Men jag förstår inte var Gud kommer in i korsdöden? Gud kan ju inte dö!
  Du tror inte att Joh. 1:1-3 kan ha med att människan Jeshua var utan synd? Medlaren är en människa, skriver Paulus. Har han inte fattat det du fattat?
  Allt gott!

  Gilla

Vad tänker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s